Gradonačelnik obišao Udrugu Topot

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić obišao je kutinsku Udrugu Topot koja se bavi intervencijom uz pomoć konja za osobe s invaliditetom te se susreo s članovima Udruge.

Ove godine Udruga provodi 2 projekta potpomognuta Gradom Kutina,  a to su intervencije uz pomoć konja za osobe s invaliditetom i organizirano putovanje u Hrvatsku Kostajnicu u spomen Josipu Ivercu i Gordanu Ledereru. Intervencija uz pomoć konja provodi se u dva ciklusa, od početka trećeg  do šestog mjeseca, te od početka devetog do kraja jedanaestog mjeseca. Radi  propisanih epidemioloških pravila, ove godine na intervencije su dolazili samo članovi Udruge OSI te se u Udruzi Topot nadaju kako će uskoro moći ponovno primiti sve zainteresirane za intervencije uz pomoć konja te pozivaju zainteresirane da im se jave, unatoč postojanju liste čekanja.


„Udruga Topot se prvenstveno bavi pomoći mladima i djeci kojima je to nužno radi njihova oporavka i liječenja. Drago mi je da jednu takvu Udrugu imamo na području Kutine te koja pored toga aktivno sudjeluje u društvenom životu grada Kutine na način se odazovu brojnim manifestacijama na razini grada“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

„Ove godine krećemo po drugi puta u Hrvatsku Kostajnicu u spomen Josipu Ivercu. Naše putovanje traje tri dana te ćemo proći Lonjskim poljem, skelom preko rijeke Save  do Sunje i dalje cestom prema Hrvatskoj Kostajnici, a na kraju puta ćemo odati počast i poginulom novinaru Gordanu Ledereru na brdu Čukur. Prije smo radili terapijsko jahanje, imali smo voditelja terapeutskog jahanja iz Daruvara, a uz pomoć projekta Intervencija uz pomoć konja za osobe s invaliditetom dva člana Udruge su završila edukaciju za instruktore u projektu koji je potpomogao Grad Kutina tako da su sada dva člana Udruge instruktori za intervenciju uz pomoć konja za osobe s invaliditetom. Što se tiče samog terapijskog jahanja, ono kreće prema jednoj sportskoj disciplini,  korisnici bi trebali biti osposobljeni za samostalno jahanje i provođenje discipline dresurnog jahanja, dok intervencije uz pomoć konja koje provodimo su puno bliskije samim korisnicima. Korisnici vježbaju, surađuju, koriste razna pomagala kao što su lopte, košarice, ruke tako  da je sam taj vid suradnje i rada između korisnika i terapeuta puno prihvatljiviji našim korisnicima“, objasnila je gđa Nekvapil Prevendar.

„Volonteri su uvijek dobro došli i što nas je više, to ćemo kvalitetnije odrađivati naš posao“, zaključila je Sandra Nekvapil Prevendar te pozvala sve da im se pridruže.(www.kutina.hr)