Svjetski dan darivatelja krvi

Obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Cilj obilježavanja je zahvala darivateljima krvi na njihovoj plemenitosti i hrabrosti jer darujući dio sebe, darivatelj/ice krvi spašavaju tuđe živote. Plemenitost darivatelja krvi utkana je u tisuće spašenih života, a tijekom ove godine, iznimno su aktivni bili i darivatelji krvi Gradskog društva Crvenog križa Kutina.

„HCK GDCK Kutina do sada je provelo dvije redovne i dvije međuakcije dobrovoljnog darivanja krvi.  Od planiranih 980, odazvalo se  915 osoba, a prikupljeno je 773 doza krvi, odbijene su 142 osobe, a novih darivatelja krvi bilo je 9.“ – istaknula je ravnateljica društva Katica Zeman zahvalivši darivateljima na odazivu i u ovim teškim vremenima kada se borimo s pandemijom koronavirusa.

Posljednja međuakcija održana je prošle srijede, 9.lipnja, a protekla je u najboljem redu. Plan je bio 90 doza, odazvale su se  103 osobe, 16 osoba je iz zdravstvenih razloga odbijeno, a prikupljeno je 87 doza krvi.

„Naš rekorder u darivanju krvi je gospodin Gojko Sarač sa 152 darivanja krvi  i možemo se pohvaliti da u našem društvu imamo  95 osoba koje su preko 100 puta darovale krv“ – napomenula je Zeman čestitavši darivateljima njihov dan.