Poziv Zaklade Ana Rukavina na upis u Hrvatski registar – 15. 06. u POU Kutina

Sljedećeg tjedna, točnije 15. lipnja, u POU kutina bit će održana akcija Zaklade Ana Rukavina pod nazivom „Lijek je u nama“ u organizaciji Zaklade Ana Rukavina, Hrvatskog Crvenog križa i POU Kutina. Riječ je o akciji upisau Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica koja će s eodržati u maloj Sali POU Kutina u vremenu od 11-13 sati.
  Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Mole se potencijalni darivatelji da prilikom upisivanja drže razmak od 1.5 do 2 metra, da nose maske za lice, da se koriste dezinficijensima koje će biti osigurani na ulazu te da ukoliko imaju bilo kakve simptome poput respiratornih problema/infekcija, povišene tjelesne temperature i sl. da, zbog sigurnosti svih ostalih, propuste ovu akciju. Svi zainteresirani građani koji nisu u mogućnosti doći na ovu akciju na internetskoj stranici Zaklade Ana Rukavina mogu pronaći točne lokacije i radno vrijeme osam transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj u kojima je trajno omogućen upis u Hrvatski registar: https://zaklada-ana-rukavina.hr/transfuzijski-centri/

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 60.903 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 132 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.