Održana akcija Zaklade Ana Rukavina “Lijek je u nama”

Zaklada Ana Rukavina u suradnji sa Gradskim društvom Crvenog križa Kutina i POU Kutina danas je u Kutini organizirala akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pod nazivom „Lijek je u nama“. Akcija upisa u Hrvatski registar koju provodi Zaklada Ana Rukavina u Kutini nije bila održana od 2007. godine i organizatori su se rado odazvali na poziv POU Kutina i Gradskog društva Crvenog križa Kutina kako bi održali ovu akciju.

Više o upisu građana u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kazala je koordinatorica za medije Zaklade Ana Rukavina, Marija Stapar Zrile: „Dok čovjek ne upozna nekoga ili mu se ne dogodi bolest u obitelji nismo niti svjesni koliko je to bitno. Mi radimo na tome da ljude koji nisu u tome osvijestimo da nekome mogu spasiti život. Postupak upisa je jednostavan, a uključuje davanje svojih podataka i vađenje krvi, to je upis. Ako budemo podudarni s nekim onda možemo dati koštanu srž odnosno periferne matične stanice što nije invazivan postupak i nema anestezije, a prilika je za nečiji život“, rekla je Marija Stapar Zrile iz Zaklade Ana Rukavina.

Odaziv ovoj akciji bio je u skladu s očekivanjima, te je dio naših sugrađana od 18 do 40 godina danas popunio pristupnice i zdravstvene upitnike, te dao uzorak krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.
Svi zainteresirani građani koji danas nisu bili u mogućnosti doći na ovu akciju na internetskoj stranici Zaklade Ana Rukavina mogu pronaći točne lokacije i radno vrijeme osam transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj u kojima je trajno omogućen upis u Hrvatski registar.


Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra upisano 60.903 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 132 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.