Načelnik Pavlović na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede

Općina Velika Ludina u završnoj je fazi provedbe natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta kojim je obuhvaćeno više od polovice čestica koje su na raspolaganju. Zbog određenih promjena i složenosti postupka, načelnik Dražen Pavlović sudjelovao je na radnom sastanku u Ministarstvu poljoprivrede kojeg je predvodio državni tajnik Tugomir Majdak sa suradnicima.

„Riješili smo sve sporne stvari i dobit ćemo suglasnost Ministarstva poljoprivrede te nam onda preostaje samo potpisivanje ugovora s našim poljoprivrednicima. Očekujem da će ovim natječajem u dugoročni zakup poljoprivrednicima otići 500-600 hektara, što je njima bitno kako bi mogli planirati dugoročnu proizvodnju. Također, od ministarstva smo saznali i kako da se odredimo prilikom novog natječaja, kojim bi trebali obuhvatiti preostala zemljišta površina 350-400 hektara. Djelomično će to ići u prodaju, jer je riječ o manjim komadima, a djelomično će ići u dugoročni zakup. Mi bi htjeli do kraja ove godine riješiti državno poljoprivredno zemljište, odnosno do donošenja novih izmjena zakona prema kojem naši lokalni poljoprivrednici više ne bi imali prednost koju imaju do sada. S obzirom na to da smo mi poljoprivredni kraj, nama je cilj pogodovati našim poljoprivrednicima stoga ćemo pokušati ubrzati sve procese da to i učinimo.“    – istaknuo je po završetku sastanka načelnik Dražen Pavlović.

Sukladno provedenom javnom natječaju poljoprivrednici s područja Općina Velika Ludina i ostali zainteresirani prema važećem Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske dobili su u zakup na rok od dvadeset i pet godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje poljoprivredna zemljišta na području katastarskih općina Grabrov Potok, Katoličko Selišće, Ludina, Okoli, Ruškovica i Vidrenjak.