Festival vina MoslaVina nastavlja uspješnu vinsku priču Kutine i Moslavine

Festival vina Moslavina i 28. izložba izvornih sorti vina i vina Hrvatske održani su proteklog vikenda na središnjem gradskom trgu u Kutini. Turistička zajednica Grada Kutine i Udruga vinara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina organizirali su program koji je nastavio uspješnu vinsku priču koji Kutinu i Moslavinu predstavlja kao Domovinu Škrleta. Promocija Škrleta, izvorne sorte vina iz Moslavine i izvornih sorti vina Hrvatske cilj je ove manifestacije koja je postala prepoznata u cijeloj Hrvatkoj te je na slavlje vina u Kutinu privukla goste iz gotovo cijele Hrvatske.

Vinari iz Moslavine i Hrvatske predstavili su kvalitetna vina, a moslavački vinari napravili su još jedan iskorak u kvaliteti vina. Za izložbu je zaprimljen 141 uzorak vina, 41 uzorak ocijenjen je zatnom medaljom, od toga 3 velikom zlatnom medaljom, 58 srebrnom i 27 uzoraka brončanom medaljom.
Na izložbi su predstavljena uzorci 43 autohtone sorte. Organizatori su posebno ponosni na 33 uzorka Škrleta, izvorne sorte vina iz Moslavine. Najbolje ocijenjeni Škrleta vinarije Vina Košutić proglašen je i šampionom izložbe. Mladi vinar Hrvoje Košuti bio je iznenađen ovim uspjehom te ističke kako je u ovaj uspjeh uloženo puno učenja, truda i ljubavi.

Hrvoje Košutić, Vinarija Vina Košutić

Izložba MoslaVina od samih početaka za cilj je imala unapređenje vinogradarenja, vinarstva te kulture i prezentacije vina. „Marketnig i oprema vina su izuzetno važni na tržištu.“, rekao je Sven Đozo iz Vinarije Lagena koja je dobila nagradu za najbolju etiketu za Škrlet Iconic.

Sven Đozo, Vinarija Lagena

Vinogradari i vinari iz Moslavine ostvarili su veliki napredak i to je u velikom dijelu zasluga ove izložbe. Rekao je to Zdravko Tušek, tajnik u Ministarstvu poljoprivrede dodao je kako su moslavački vinogradari bili prvi u Hrvatskoj koji su pokrenuli klonsku selekciju jedne izvorne hrvatske sorte vina Škrlet, te su ga tako oživjeli i sačuvali od zaborava. „Izvornost je nešto s čime se možemo ponositi i biti prepoznati na tržištu i zato je izložba MoslaVina izuzetno važna. Takve programe poddržava i Ministarstve poljprivrede.“ Naglasio je državni tajnik te je pozvao vinogradare i vinare da svoje projekte prijavljuju za sufinanciranje iz vinske omotnice u kojoj je 11 mil. eura.

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede

    Vinari iz Moslavine ljubomorno čuvaju Škrlet, svoju vinsku djedovinu, a ova ga izložba predstavlja u Hrvatskoj i šire, rekao je Krešimir Lenić, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina

Krešimir Lenić, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina

Turistička zajednica Grada Kutine kao organizator Festivala vina MoslaVina i ove je godine pripremila zanimljiv program, iako s nešto manje sadržaja kako bi bile zadovoljene epidemiološke mjere. Ipa, Ivana Grdić, turistička zajednica zadovoljna je jer je nastavljena uspješna vinska priča iz Moslavine.

Ivana Grdić, direktorica Turističke zajednice Grada Kutine

U programu Festivala vina organizirane su bile radionice sljubljivanja vina i hrane, vinska biciklijada, popratni zabavni i estradni program. Sve to bilo je dovoljno da privuče veliki broj posjetitelja pa je bio zadovoljan i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Festival vina MoslaVina u Kutini završio je koncertom sastava Cambi, što je nakon krize uslijed pandemije bio prvi veliki koncert na otvorenom u Kutini.