Dorijan Lendvaj zlatni na 33. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi

Hrvatski učenici osvojili su dva zlata, srebro i broncu na informatičkoj olimpijadi.

Jedno od tih zlata stiglo je u Popovaču, a osvojio ga je Dorijan Lendvaj. Drugo zlato pripalo je Patricku Paviću dok je Vito Anić osvojio srebro, a Krešimir Nežmah broncu. Lendvaj, Pavić i Anić su učenici 3. razreda zagrebačke XV. gimnazije, dok je Nežmah maturant u istoj školi.

Predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Vlado Lendvaj ističe kako je Hrvatska bila najbolja europska reprezentacija na najvećem i najvažnijem međunarodnom natjecanju – 33. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi koja se ove godine održala u Singapuru.

Uz Hrvatsku nastupile su i reprezentacije iz 87 zemalja svijeta.

„Nećete vjerovati što se dogodilo u finalu svjetske informatičke olimpijade u Singapuru! Učenici su, kao i prvi dan, rješavali 3 zadatka i mogli su osvojiti 0 do 100 bodova za svaki od njih, ovisno o kvaliteti svog rješenja. Poredak na ljestvici se mijenjao iz trena u tren, bodovi su frcali na sve strane, 5 sati natjecanje je brzo prošlo i ljestvica se umirila. Prva dva mjesta Kinezi, ok, ništa čudno. Treći Japanac, i to je normalno. Ali što je ovo na četvrtom mjestu? Gdje se nalazi ta zemlja, pitaju se novinari koji dosad nisu pratili programerska natjecanja. Daj, zumiraj mapu svijeta malo jače, gle tu u EU. Hrvatska! Dorijan Lendvaj, posljednjeg dana četvrti, dovoljno za ukupno zlato na IOI. Patrick Pavić nekoliko bodova manje, također zlato, Vito Anić srebro, Krešimir Nežmah bronca, Hrvatska je najbolja EU reprezentacija na ovom natjecanju, a naša 2 zlatna učenika su bolji od svih dosad nenadmašnih Rusa. Čestitke svim zaslužnima!“ – napisao je Vlado Lendvaj na Facebooku.