30 godina od osnutka 56. samostalne bojne

28. lipnja 1991. godine osnovana je 56. Samostalna bojna Kutina u koju su se uključili brojni Kutinčani, ali i Moslavčani braneći u nadolazećim danima svoje domove i Domovinu. 

U spomen na 30. obljetnicu osnutka Bojne 26. lipnja 2021. godine gradonačelnik Zlatko Babić održao je prijam za obitelji poginulih i stradalih kutinskih branitelja. Nakon prijama, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u Parku 56. Bojne, na grobu Zvonimira Gregurića, zapovjednika 56. bojne, na grobu Dragana Odaka, prve poginule žrtva iz 56. bojne te uz Križ s krunicom za sve poginule u obrani Domovine. 

Pri odavanju časti svim pripadnicima 56. bojne i onima koji su poginuli u obrani domovine prisustvovali su i predstavnici političkih stranaka te društvenog i političkog života grada Kutine. Župnik iz Repušnice, vlč. Ivan Benković predvodio je molitvu za sve poginule i umrle u obrani domovine. „90-e godine ne smijemo zaboraviti niti umanjiti žrtvu koju su podnijeli naši branitelji. 

Putem demokracije trebamo čuvati njihovu ostavštinu i brinuti za svjetliju budućnost“, rekao je gradonačelnik Babić pri susretu s braniteljima i obiteljima poginulih i stradalih. Nakon polaganja vijenaca, uslijedila je misa u Repušnici te druženje pripadnika 56. bojne u Kutini.

Spomenuto obilježavanje organizirala je UDVDR  RH Ogranak Kutina.(www.kutina.hr)