Problemi i dalje muče proizvođače jabuka

Moslavina je regija koja na nacionalnoj razini proizvodi najveću količinu jabuka. Nedovoljna kontrola uvoza, nemogućnost plasmana na tržište i nemogućnost osiguranja voćnjaka samo su neki od gorućih problema naših proizvođača koji se povlače već niz godina. Kako bi ih riješili, pomoć mogu dobiti od strane Proizvođačke organizacije Jabuka.hr, koja  trenutno okuplja 19 istaknutih proizvođača, ističe voditelj Luka Cvitan.

„Na našu sreću upravo je donesena Nacionalna strategija za održive operativne programe za proizvođačke organizacije u sektoru voća i povrća, na koju smo participirali, napisali novi poslovni plan za trogodišnje razdoblje koji je prihvaćen od strane resornog ministarstva, odnosno Agencije za plaćanje, tako da nas čeka jedno zanimljivo razdoblje u kojem je glavnina sredstava usmjerena na proizvodnju“ – rekao je Luka Cvitan, voditelj proizvođačke organizacije Jabuka.hr.

O problemima se na dnevnoj bazi razgovara i u Hrvatskoj voćarskoj zajednici koja pomoć traži od resornog ministarstva ali i svih raspoloživih službi na terenu, napominje Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

„I sad smo u situaciji da su osiguravatelji ove godine zbog svojih razloga, zbog šteta i velikih isplata, jako digli svote premija, ali veći je problem to što na nekim područjima uopće voćnjake ne žele uzeti u pokriće. To su veliki problemi za proizvođače i pokušavamo ih rješavati zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, posebice zbog toga što je Ministarstvo nama u određenom smislu i partner u osiguranju kroz Mjeru 17, ono pokriva 70% premije.“ – pojasnio je Markota i dodao kako je problem i nedovoljna kontrola uvoza jabuke koja se u pojedinim slučajevima plasmana deklarira kao hrvatska.

„Tu smo zajedno s Ministarstvom poljoprivrede pokrenuli aktivnost dodjele Certifikata dokazane kvalitete kojeg ćemo vjerojatno u ovoj berbi i dodijeliti. No, tu imamo jedan drugi veliki problem, a to je da inspekcije nedovoljno rade svoj posao na tržištu i na to stalno ukazujemo. Inače, sretni smo jer ove godine dobar dio trgovačkih lanaca traži da je njihovim policama domaća roba, to se i primjećuje na cijeni pa bi ove godine, dakle govorim o prethodnoj sezoni, o berbi 2020., generalno trebao biti dobar rezultat.“ – pojašnjava Markota.

Iako problema ima puno, oni se rješavaju. „Proizvodnja jabuke, kao i svakog drugog voća, ovisna je o puno elemenata. Prvenstveno su to vremenske prilike i neprilike. No, budući da smo sada dio europskoga tržišta ovisni smo i o konkurenciji, a osim toga ovisimo i o radnoj snazi koja predstavlja još jedan problem u voćarstvu. Sve su to dakle objektivne okolnosti koje utječu na efikasnost i dohodovnost proizvodnje te je situacija od godine do godine različita, nekada je bolje, nekada je lošije. Dugoročno, ja se usudim reći da ozbiljna proizvodnja, profesionalna, bi trebala biti dohodovna, odnosno, ne bi se trebalo raditi s gubitkom.“ – zaključuje predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota.