Modernizacija pruge Dugo Selo – Novska

U Kutini je predstavljen projekt modernizacije i izgradnja drugog kolosijeka pruge Dugo Selo – Novska. O tom se projektu govori od osamostaljenja Hrvatske te bi u idućim godinama mogao biti i realiziran. Jednom kad započne bit će to najveći infrastrukturni projekt u povijesti suvremene Hrvatske, jer je procijenjena vrijednost 600 mil. eura što je usporedivo sa vrijednosti dva pelješka mosta.
Projekt se planira financirati sredstvima iz EU fondova te je početak projekta sve bliže, rekao je Alen Gospočić, državni tajnik u ministarstvu prometa.

Alen Gospočić, državni tajnik u Ministarstvu prometa

U kojoj je fazi projekt rekonstrukcije i izgradnje drugog kolosijeka na 82 km duljine od Dugog Sela do Novske izvijestio je Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastruktura.

Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ infrastruktura

Rekonstrukcija kolosijeka na dionici od Dugog Sela do Kutine omogućit će brzinu prometovanja od 160 km/h. Na cijeloj dionici bit će uređeni i svi željeznički kolodvori, rekao je Mirko Franović, direktor sektora za razvoj u HŽ infrastruktura te je najavio gradnju nove dionice i početak radova.

Mirko Franović, direktor sektora za razvoj u HŽ infrastruktura

Za modernizaciju pruge potrebno je ishoditi 43 građevinske dozvole, do sada ih je ishođeno 12, a pripremljeno 25. Također na ovoj dionici treba urediti imovinsko pravne odnose na 4500 katastsarskih čestica. U HŽ infrastrukturi vjeruju kako će to sve biti rješeno do početka gradnje.

     Uz gradonačelnika Kutine sastanku su bili prisutni i Tomislav Culaj, zamjenik gradonačelnika Ivanć Grada i Marin Piletić, gradonačelnik Novske.

     „Ova je pruga važna za naše gradove, ali ova je pruga od životne važnosti za Slavoniju. Mi smo već više od 150 godina ovom prugom povezani sa Zagrebom.“, istaknuo je Marin Piletić.

Marin Piletić, gradonačelnik Novske

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine složio se s gradonačelnikom Novske te je izrazio zadovoljstvo predstavljenim projektom te očekuje kako će plan modernizacije biti uspješno realiziran.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Modernizacija pruge i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Dugo Selo – Novska trajat će 4 godine. Projektna dokumentacija pri kraju je izrade, nakon toga se očekuje apliciranje na EU fondova, raspisivanje Natječaja za izvođača radova i početak radova 2023. godine.