Ministar Fuchs na radnom sastanku u Kutini

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs održao je radni sastanak u Kutini na temu jednosmjenskog rada u osnovnim školama, izgradnje novog dječjeg vrtića i projekata vezanih uz standard školstva u Gradu Kutini i Sisačko moslavačkoj županiji.
 

Gradonačelnik Zlatko Babić izvijestio je ministra o projektima koje je Grad Kutina poduzeo u pravcu poboljšanja standarda učenika među kojim ističe sufinanciranje školskih udžbenika i pribora. Po pitanju osnovnog školstva Babić ističe energetsku obnovu 6 školskih objekata, te se nada da će isto biti učinjeno i na srednjim školama u Kutini koje su u ingerenciji Sisačko moslavačke županije čiji je saborski zastupnik Ivan Celjak, uz aktualnog pročelnika županijskog odjela za prosvjetu Dariana Vlahova, nazočio sastanku.
 

„Trenutno nam je u fokusu rad škola u jednoj smjeni, jer zasad samo Osnovna škola Vladimira Vidrića radi u jednoj smjeni. Radi se na stvaranju pretpostavki za osiguravanje jednosmjenskog rada. Također cilj nam je raditi i na uvođenju dodatnih smjerova, te s enadamo da će to biti farmaceutski smjer u Tehničkoj školi Kutina“.
 

Kako je istaknuo gradonačelnik izgradnja Dječjeg vrtića vrijednog oko 22 mln kn jedan je od izrađenih projekata i u tijeku je postupak javne nabave. Financirat će se dijelom sredstava uprihodovanim od prodaje Malog Lošinja, a dijelom kreditnim zaduženjem Grada Kutine, a očekuje se i sudjelovanje od strane EU fonda za oporavak i otpornost.
 

Ivan Celjak predstavio je ministru situaciju u Sisačko moslavačkoj županiji s naglaskom također na jednosmjenski rad u školama na području SMŽ. Celjak se osvrnuo i na stipendiranje učenika, sufinanciranje smještaja i najavio jednokratnu novčanu naknadu od 5000 kn onim redovnim studentima koji imaju prebivalište na području Sisačko moslavačke županije i koji redovno upišu fakultet na potresom zahvaćenom području.

 

Ministar Fuchs pohvalio je nastojanja Zlatka Babića u Gradu Kutini i Ivana Celjaka u Sisačko moslavačkoj županiji na unaprjeđenju rada u školama i standarda u dječjim vrtićima, te se razgovaralo o daljnjim projektima u obrazovanju. Obećao im je podršku u svim daljnjim projektima.


   Nakon sastanka organiziran je obilazak OŠ Vladimira Vidrića koja jedina ima jednosmjenski rad i uključena je u projekt „Škola za život“. Ministra i suradnike dočekala je ravnateljica škole, Snježana Coha, koja je ukratko predstavila postignuća škole od energetske obnove, do projekata u kojima je škola sudjelovala s naglaskom na eksperimentalni program. Ministar je obišao školske prostore, a upriličen je i kraći glazbeni program  učenika.