Organizirano cijepljenje protiv COVID-a u Petrokemiji d.d.

 U kutinskoj Petrokemiji danas je održana akcija cijepljenja radnika protiv COVID-a 19. Akcija je organizirana suradnjom Uprave Petrokemije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


„Uprava je napravila anketu među radnicima i na dobrovoljnoj bazi radnici su se izjasnili žele li se cijepiti. Oko 500 radnika se prijavilo za cijepljenje i ako računamo da ih je oko 150 preboljelo koronu, te ako imamo više od 100 redovno cijepljenih, danas će najmanje 700 radnika biti cijepljeno, najmanje prvom dozom. Time Petrokemija pokazuje odgovornost za zdravlje i zaštitu svojih radnika, a danas će biti cijepljeni i poslovni partneri Petrokemije iz drugih firmi“, rekao je predsjednik Uprave Petrokemije, Davor Žmegač koji je također danas primio prvu dozu cjepiva.

Tim medicinskog osoblja danas je imao puno posla no svi su zadovoljni tijekom ove akcije.

Epidemiologinja kutinske Ispostave županijskog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Marija Starčević rekla je kako je akcija bila odlično organizirana.

„Ovo je izvrsna akcija gdje je i nama olakšan posao, a obuhvat posla je veći. Cijepimo Pfeizerom za koji će trebati dvije doze cjepiva i bit će lakše organizirati sve na jednom mjestu. Prostora ima dovoljno i za održavanje distance. Imamo 5 cjepitelja, doktora iz obiteljske medicine i dva tima nas iz Zavoda za javno zdravstvo, dakle cijepi 5 timova i procijepit ćemo danas ukupno između 500 i 600 ljudi. Nama je u interesu prevenirati širenje ove bolesti, jer ovaj virus se brzo širi. To je važno za gospodarstvo ali i za opću populaciju“, rekla je dr. Marija Starčević.  

Nakon zaposlenika Petrokemije cijepili su se i radnici partnera s kojima Petrokemija surađuje. „Na taj način Petrokemija kao vodeća kompanija u gradu sudjeluje u jačanju održivog poslovanja lokalne zajednice i povećanju zdravlja lokalnog gospodarstva“, dodaje Davor Žmegač.
 

Među radnicima koji su se danas cijepili je i Kristina Ričković Rusan. „Ovo je dobar način i svima je jednostavnije cijepiti se u okviru našeg radnog vremena. Preboljela sam koronu s blažim simptomima, ali cijepila sam se jer volim slobodu i nadam se da više neću morati u izolaciju, te da ću se slobodnije moći kretati i putovati, ukratko vratiti svoj život na staro“, rekla je jedna od cijepljenih zaposlenica.


 Koliko smo zaštićeni nakon ovog cijepljenja pojasnila je dr. Starčević: „Rezultati ovog cijepljenja će se vidjeti 10-14 dana nakon druge doze cjepiva gdje se smatra da organizam stekne potpuni imunitet, no ujedno i nakon prve doze smo oko 50% zaštićeni od onih teških oblika bolesti”.