Građevinari iz SMŽ nezadovoljni zbog nemogućnosti sudjelovanja u obnovi u Petrinji i Sisku

Jedinicama lokalne samouprave je dana mogućnost da pokrenu postupak jednostavne nabave kojim bi mogli u radove rušenja potresom oštećenih objekata uključiti lokalne poslovne subjekte. No, većina lokalnih uprava i samouprava do sad to nije učinila. Upravo zato obrtnici i poduzetnici s područja naše županije apeliraju na sve jedinice lokalne samouprave na čijem području je došlo do šteta uslijed potresa, da ih se uključi u navedene radove.

Prošle subote, u prosvjednoj vožnji građevinskim vozilima i mehanizacijom ulicama Siska, a potom i Petrinje, građevinski su obrtnici i poduzetnici mirno prosvjedovali zbog nemogućnosti da se uključe u rušenje i čišćenje u potresu oštećenih objekata. Prosvjedu je prethodio i sastanak na kojem su upozorili da lokalna mehanizacija nije iskorištena, te lokalni obrtnici nisu zadovoljni. Podršku im je pružio i Dalibor Kratohvil, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.

„Na području županije skoro 430 građevinara traži svoje mjesto pod suncem, no moraju nažalost gledati tvrtke i obrtnike koji dolaze iz raznih dijelova Hrvatske i obavljaju poslove rušenja i deponiranja objekata. Mi pozivamo lokalne samouprave da osiguraju poslove za ljude koji su ovdje odlučili ostati i raditi i osiguravati svoju egzistenciju. Još jednom bih naglasio da ti ljudi u ovim prostorima zapošljavaju radnike i osiguravaju radna mjesta, i oni će svojim radom vratiti novce u lokalne samouprave“, rekao je Kratohvil.

Lokalne uprave koje angažiraju domaće poduzetnike su uprave gradova Gline i Hrvatske Kostajnice te općine Lekenik, no najviše posla ima upravo na području gdje lokalne uprave, a to su uprave gradova Siska i Petrinje, nisu pokrenule postupak jednostavne nabave i tako uključile lokalne poslovne subjekte u poslove rušenja oštećenih objekata.

„Cijela ova priča traje već dva mjeseca, a na području županije poslove rušenja crvenih objekata može odmah početi obavljati 100-njak strojeva iz oko 20 tvrtki“, ističu iz Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije.

Dodajmo i kako su na temelju ažuriranih ArcGIS podataka, nakon razornih potresa koji su pogodili našu županiju građani prijavili štetu na 39 740 objekta, dok su statičari do sada pregledali 37 702 objekta. Iako je Stožer civilne zaštite tijekom veljače najavljivao da će se taj posao završiti u što skorijem roku, odnosno, najkasnije do kraja ožujka, kako bi se mogla započeti i obnova tih objekata, statičari su još uvijek na terenu, a stanovnici žive u neizvjesnosti. Do sada je od ukupnog broja pregledanih stambenih objekata neuporabljivih više od 4 600, a privremeno neuporabljivih zbog potrebnog detaljnog pregleda ili potrebnih mjera hitne intervencije gotovo 8 200 objekata.

Fotografije: Petrinjski radio