Velike štete od mraza u Moslavini

Izrazito hladno vrijeme praćeno snijegom, mrazom i hladnim vjetrom nanijelo je prilične štete. U Moslavini su stradale povrtlarske i cvjećarske kulture, nasadi jagoda, voćnjaci i vinogradi, a štete se tek zbrajaju.

Ovakvo  će se stanje odraziti i na proizvođače i na potrošače, a situaciju pojašnjava vinogradar Lovro Miklaužić iz Popovače: „Mi sad imamo reprizu prošle godine sa još većim intenzitetom smrzavanja jer smo praktički imali 3 ili 4 dana temperaturu ispod -2°C, a vinova loza, u ovoj fazi vunastog pupa, može izdržati maksimalno do -1°C da ne nastane šteta, a pri -2°C su jako velike štete i u konačnici će biti jako loša sezona.“

Zbog stopostotnih šteta, cijena grožđa, a posebice škrleta, bit će visoka, a otkupna moć vinogradara upitna. „Neke mjere koje su se mogle provoditi da se preveniraju štete su recimo kasnija rezidba i kasnije vezanje, ali i to je upitno. Potencijalno, ljudi pale, pale slamu, gume, no to nema nikakvog efekta pošto minus traje četiri dana zaredom i to od 11 sati navečer do 8 sati ujutro. To bi značilo da je potrebno bilo ložiti neprekidno četiri dana zaredom, jer ako jedan dan niste naložili, kao da uopće niste ložili.“

Budući da vinogradari vrlo često mijenjaju osiguravajuće kuće, još uvijek ne znaju ishod naknade ove štete. Osim problema s osiguranjem pojedinih površina, problem imaju i s kupnjom parcela koje su na povoljnom položaju za sadnju određenih kultura, a koje bi bile zadovoljavajuće i za osiguravatelje. „Čestice su usitnjene, mnoge se ni ne održavaju i na to vi ne možete utjecati. Znači, da su sve čestice koje se upisane vode pod vinograde posađene, bilo bi dovoljno grožđa i nitko nikad ne bi sadio na niže terene. Vi kad dođete pitati za cijenu tog zemljišta, praktički košta kao građevinsko, čim je među drugima i tu nastaju problemi. Kad bi netko te ljude „pritisnuo“ da tu mora biti vinograd onda bi mi kupovali grožđe, ne bi sadili niske terene i ne bi imali probleme sa osiguravajućim društvima.“ – zaključuje Miklaužić.

Vegetacijska godina tek je započela, a pred proizvođačima vina još se nalaze mnogi problemi, uz neizvjesnost oko štete od mraza tu je i ponovna pojava mraza, ali i drugih elementarnih nepogoda.