Priopćenje za javnost Sindikata EKN Petrokemije

Kutina, 19.04.2021.

Želimo još jednom ukazati na činjenicu da „stručnjaci“ Centra za restrukturiranje i prodaju (kao i resorna ministarstva) pune dvije godine nisu radili baš ništa po pitanju sanacije deponije fosfogipsa u Kutini premda su osnivanjem tvrtke DE-FOS d.o.o., tijekom dokapitalizacije Petrokemije, preuzeli obvezu saniranja potencijalno najcrnje ekološke točke u državi.
Dok je Petrokemija (dvije godine) financirala rad deponije, gospoda su vrtili palčeve umjesto da traže rješenja, načine, dinamiku i sredstva za sanaciju, a sada taj problem pokušavaju pomesti pod tepih privatizacijskom metlom.
Upozoravamo prije svega građane Kutine i okolice, ali i cjelokupnu hrvatsku javnost, kako će Kutina, ukoliko se pokrenuta prodaja udjela tvrtke DE-FOS provede do kraja, vrlo brzo postati „vijest“ iz crne ekološke kronike jer predpostavljeni „investitor“ ni sam ne zna što bi s deponijom radio. Pitamo se je li itko pročitao plan rada kojim se javio na natječaj i je li moguće da takav „uradak“ bude prihvaćen. Ono što on jedino zna o cijelom poslu jeste to da želi otpustiti dio radnika, a preostalima plaće smanjiti na minimalac. Poručujemo mu da radnici koji svoj posao, bez incidenata, rade već desetljećima – pod tim uvjetima tamo neće ostati, a neutralizacija i 24satna pažnja kao i održavanje nasipa i kontrola deponije bit će prepuštena nekome tko pojma nema kako se, što i kojim sredstvima tamo treba raditi da ekoloških incidenata ne bude.
Uopće nije upitno hoće li se ili ne dio sadržaja deponije preliti u Park prirode Lonjsko Polje – pitanje je samo kad će se to dogoditi i u kojem obimu. Grad, županija, ministarstva i CERP kao vlasnik, skrivaju se i od javnosti i jedni od drugih pokušavajući pod svaku cijenu izbjeći odgovoriti na pitanje tko bi, kad i kojim sredstvima trebao sanirati deponiju.
Za Sindikat EKN-a Petrokemije
(Davor Rakić)