Održana posljednja sjednica Gradskoga vijeća Popovače u ovom sazivu

Gradsko vijeće Grada Popovače održalo je 7. travnja svoju 47., ujedno i posljednju sjednicu u ovom sazivu, na čijem se Dnevnom redu nalazilo 9. točaka.

Ovom prilikom vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o povećanju temeljnog kapitala u trgovačkom društvu Eko Moslavine d.o.o., a pojasnila ju je direktorica poduzeća Adrijana Cvrtila. „Temeljni kapital povećava se za 400 tisuća kuna te sada iznosi 9 milijuna i 730 tisuća kuna, na način da se stvara novi poslovni udio za svaki od suvlasnika trgovačkog društva. Ova se Odluka sukladno Zakonu o trgovačkim društvima ne odnosi na četvrtog suvlasnika, tvrtku Ventus.“ „Što se tiče samog Grada Popovače radi se o stvaranju novog poslovnog udjela u nominalnom iznosu od 94 tisuće i 40 kuna. Četvrtina iznosa treba se uplatiti u roku od 8 dana od donošenja odluke, a ostatak u roku do godine dana. Time ćemo konsolidirati trgovačko društvo i osigurati otpremnine u maksimalnom iznosu do 80 tisuća kuna za 5 zaposlenika koji odlaze iz trgovačkog društva.“ – pojasnila je Cvrtila.

Ostale odluke odnosile su se na proglašenje statusa nerazvrstanih cesta. Najviše upita bilo je vezano uz Rudničku ulicu u Gornjoj Jelenskoj, a važnost donošenja ove odluke pojasnio je gradonačelnik Josip Mišković. „Veći dio ulice, od mosta prema Paklenici, nažalost, u privatnom je vlasništvu iako se koristi kao javna cesta. Dio prolazi pored tvrtke Košćal, te smo dio u dužini od 350 metara ove godine i asfaltirali, a prijašnjih godina smo presvukli ostatak ceste koja je nekada služila za potrebe Petrokemije, odnosno Glinokopa koji je tamo imao rudnik. Sa ovim provođenjem upisa ceste u katastar kompletna će cesta, od ŽC do Paklenice, dobiti jednu jedinstvenu česticu te će biti riješeni problemi i potrebe vezane za buduće investicije.“ – pojasnio je gradonačelnik.

Vijećnik Branko Gregurek (HDZ) tijekom rasprave upitao je zbog čega se asfaltirala Rudnička ulica, a nisu bili riječeni imovinsko-pravni odnosi, a ulica Nikole Tesle u Popovači ne može se asfaltirati. Gradonačelnik Josip Mišković u odgovoru je pojasnio kako Rudnička ulica u ovakvom obliku postoji nekoliko desetaka pa možda i stotinu godina te je ona i upisana kao cesta, dok je ulica Nikole Tesle formirana od strane građana čija je želja bila da Grad otvori tamo cestu.  „Cesta tamo postoji u jednom manjem dijelu a napravljena je kako bi ljudi mogli dobiti građevinske dozvole i izgradili objekte. Dakle, to je bilo riješeno na način da stanovnici kroz svoje privatne površine formiraju put do javne površine i na taj način mogu reći da je zakon „izigran“ te da su oni dobili određene dozvole s obzirom da su se njihove čestice prostirale do javnog puta. Zbog upita Grad Popovača je pokrenuo projekt izgradnje te ceste kojem je prethodilo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa jer se od dijelova privatnih parcela trebala objediniti čestica za cestu, te je došlo do problema. Grad je otkupio 95% potrebnih parcela, no nažalost neki stanovnici nisu bili za suradnju te nakon sudskih sporova koji su trajali 15-ak godina, Grad je odustao od te prvotne ideje. Ono što slijedi na nekom od slijedećih vijeća je donošenje odluke o promjeni koridora te ulice a sve s ciljem kako bi se ta situacija riješila.“ – zaključio je gradonačelnik Mišković.

Vijećnici su uz jednoglasno donošenje Odluke o proglašenju statusa nerazvrstanih cesta uz Rudničku ulicu, jednoglasno i bez rasprave donijeli iste odluke za Ulicu Luka, Ulicu Vjekoslava Kocha, Ulicu Leščak, Ulicu Stari put te Ribnjaču.

Tijekom aktualnog sata predsjednik Gradskoga vijeća Ivica Keser (HDZ) pročitao je upit građana o radu Gradske uprave, na koji je gradonačelnik  Mišković odgovorio kako vezano uz rad djelatnika većinom prima pohvale. Naglasio je kako su savjesni i marljivi, a radno vrijeme gradske uprave je od 7-15 sati. Anto Žilić, predsjednik Kluba vijećnika HSP-a, uključivši se u raspravu komentirao je kako i ostali vijećnici često dobivaju upite od građana, te kako je čudno da se ovakav upit pred Gradskim vijećem našao baš na zadnjoj sjednici prije izbora. Da je riječ o provokaciji složilo se gradonačelnik, ali i većina vijećnika.

Rizo Mešić, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a aktualni je sat iskoristio kako bi zahvalio vijećnicima, gradonačelniku i stručnim službama na suradnji pritom istaknuvši kako je njemu i stranačkim kolegama bila čast donositi važne odluke za građane Popovače.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Vladimir Vuksan prokomentirao je pogrešan datum u materijalima za određene točke, te naglasio da donošenje odluka o proglašenju statusa nerazvrstanih cesta nije smatrao hitnim, želio je da se maknu s Dnevnog reda, ali na nagovor kolega odustao je od te ideje.

Pitanje gradonačelniku o izgradnji pročistača vode uputio je vijećnik Branko Gregurek (HDZ). Kako je pojasnio, nakon što se izgradila kanalizacijska mreža u Sisačkoj ulici u Popovači i Potoku bilo je rečeno da će se pristupiti i izgradnji pročistača, a kako do toga još nije došlo, zanimalo ga je kada se to može očekivati. Gradonačelnik Mišković u odgovoru je istaknuo kako je izgradnja pročistača dio projekta „Aglomeracija Popovača“. „Mi u ovom času imamo građevinsku dozvolu za aglomeraciju i naša želja i nastojanja su da u ovoj godini potpišemo Ugovor sa Hrvatskim vodama kako bi ušli u EU projekt vrijedan 240 milijuna kuna, a u sklopu tog projekta trebalo bi biti izgrađeno 54 kilometara kanalizacijske mreže i pročistač. Nažalost, zbog situacije u kojoj se nalazimo, te kako nam je rečeno da se projekt aglomeracije pokreće sukladno prioritetima, odnosno sukladno broju sudionika, za sada još uvijek čekamo red.“ – pojasnio je gradonačelnik dodavši kako je riječ o važnom projektu za Grad Popovaču i njegove stanovnike.

Posljednja pitanja u ovom sazivu uputio je vijećnik Zvonimir Kondres (HSP). Zanimalo ga je koliko je Grad dodijelio uskrsnica, te ucrtavaju li se ulice djelomice ili cijele. Gradonačelnik Mišković istaknuo je kako je Grad Popovača iz socijalnog fonda isplatio 600-tinjak uskrsnica u visini od 300 kuna, te je za tu namjenu utrošeno oko 180 tisuća kuna. Pored dodjele stotinjak uskrsnica obiteljima lošijeg imovinskog stanja koje predlažu Mjesni odbori, dobili su ih i umirovljenici čija mirovina iznosi do 2000 kuna kao i oni građani stariji od 65 godina koji nemaju nikakva primanja. Vezano uz ucrtavanje cesta, gradonačelnik je istaknuo kako je stav Grada da se one u potpunosti riješe te kako nakon određenog vremena opet ne bi došlo do vraćanja u istu ulicu.

Na kraju sjednice predsjednik Gradskog vijeća Ivica Keser i gradonačelnik Josip Mišković vijećnicima su dodijelili zahvalnice za sudjelovanje u ovom sazivu Gradskoga vijeća.