Mogućnosti ulaganja u razvoj Petrokemije uz pomoć JTF-a

U Poduzetničkom inkubatoru u Kutini održana je konferencija o mogućnostima razvoja Petrokemije uz pomoć sredstava iz Fonda za pravednu tranziciju (Justice Transition Fund).
  Uz domaćina, gradonačelnika Kutine Zlatka Babića, konferenciji su prisustvovali direktor Petrokemije d.d. Davor Žmegač, Mario Čelan direktor RA SIMORA, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac, te zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.

 Gradonačelnik Kutine uvodno je podsjetio na značaj Petrokemije za Kutinu i Hrvatsku, te na proces privatizacije i stabilizacije u poslovanju 2018. godine u kojoj je značajnu ulogu imala Vlada RH. Pred tvrtkom je sada proces ispunjavanja uvjeta iz okolišnih dozvola RH i EU, što zahtjeva tehnološki zahtjevna i sustavna ulaganja koja treba pokrenuti stoga je pred kompanijom veliki investicijski ciklus za koji nisu dovoljna vlastita sredstva, već će se fokusirati i na povlačenje sredstava EU, konkretnije JTF-a i RRF-a.
 

Predsjednik Uprave Petrokemije, Davor Žmegač, na početku izlaganja rezimirao je tijek oporavka kutinske tvornice s naglaskom na provedeno restrukturiranje i podmirenje nastalih dugovanja iz prošlosti, zaključivši kako Petrokemija danas bilježi najbolje poslovne rezultate u zadnjih 55 godina. Ono što se nalazi pred tvrtkom koja trenutno posluje u skladu sa svim okolišnim dozvolama RH i EU, prilagodba je na klimatski neutralne politike i razvoj zelene ekonomije na bazi zelenog vodika i zelenog amonijaka. U tehnologije zaštite okoliša, kako ističe Žmegač, u Petrokemiji su u proteklih 10 godina uložena značajna sredstava, a pred tvrtkom je plan novih ulaganja i usklađivanja u tom smjeru koja će se kao strateški ciklus voditi kroz nekoliko segmenata. To će dovesti i do potreba za zapošljavanjem stručnih kadrova inženjera strojarstva, FER-a, kemije…. Kako je istaknuo, put do zelenog amonijaka je izuzetno skup, stoga će se Petrokemija javiti na natječaje koji bi joj u koordinaciji s Vladom RH, resornim ministarstvom i RA SIMORA trebali pomoći u ostvarivanju zadanih ekoloških standarda.   

  Državni tajnik Velimir Žunac pohvalio je trenutno poslovanje Petrokemije, ističući da je to preduvjet za povlačenje sredstava JTF-a koji pomažu isključivo tvrtkama koje dobro posluju. Govorio je o alokaciji sredstava, a Petrokemiju vidi kao prihvatljivog prijavitelja za ta sredstva. Slijedom toga Žunac vidi i njezino pozicioniranje u top 5 tvrtki u regiji.

Mario Čelan, direktor županijske RA SIMORA osvrnuo se na perspektive Sisačko moslavačke županije u privlačenju sredstava i apliciranju na JTF, te o agenciji SIMORA općenito koja je trenutno uključena na brojne natječaje i iza koje stoji niz uspješnih projekata.

 Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol govorio je o važnosti europskih sredstava u okviru novog europskog proračuna i instrumenta „EU sljedeće generacije„ kako bi se generirala sredstva koja će potaknuti razvoj industrije i konkurentnost RH na europskom tržištu. Istaknuo je važnost JTF-a koji će dati dodatan poticaj ispunjenju ciljeva zelene tranzicije u narednom periodu, gdje Petrokemiju vidi kao tvrtku koja ima pravo na ta sredstva uz pomoć kojih će se dugoročno postići zadana ekološka razina i dodatno učvrstiti njezina pozicija na domaćem i globalnom tržištu.