Koalicija predvođena HDZ-om predstavila program za umirovljenike, zdravstvenu i socijalnu skrb

Zlatko Babić, kandidat za gradonačelnika Kutine, predstavio je dio izbornog programa Koalicije HDZ, HSLS, HNS i HSU koji je usmjeren na povećanje standarda umirovljenika, te zdravstvenu i socijalnu skrb.
  “Umirovljenici su vrlo važan segment našeg društva i ne želimo ih zaboraviti. Oni su tijekom svog radnog vijeka doprinijeli razvoju Kutine i to moramo vrednovati i ne smijemo dozvoliti da njihov standard pada s godinama. Dobru suradnju s umirovljenicima dokazali smo i kroz sastav Gradskog vijeća jer su i umirovljenici bili aktivni u svom radu, ali i na našim izbornim listama imamo nekoliko umirovljenika”, rekao je Babić.
 

Podsjetio je kako su u prošlom mandatu uvedene božićnice i uskrsnice za određeni cenzus te će se s tom praksom i nastaviti, a božićnicu planiraju povećati za 200 kn.
 Najavljeno je i ukidanje komunalne naknade umirovljenicima koji žive u samačkim kućanstvima ovisno o visini mirovine, a za 50% Koalicija planira smanjiti troškove zbrinjavanja otpada za sve samačke obitelji prema visini cenzusa mirovine, dok će one s izuzetno malim primanjima u potpunosti osloboditi plaćanja odvoza smeća.
  Babić ističe kako će ova Koalicija u narednom mandatu izgraditi dva doma za starije i nemoćne. “Na tome se radilo sa Sisačko moslavačkom županijom i u ovom manadatu, a sa budućim županom Ivanom Celjakom to ćemo i realizirati. To nije dovoljno i intenzivno tragamo za investitorom koji bi izgradio privatni Dom za starije i nemoćne. Pripremili smo prostorno plansku dokumentaciju za 4 lokacije i već ima zainteresiranih stranih firmi. Grad će im ponuditi povoljno zemljište i komunalne olakšice kako bi pokrenuli tu investiciju za dom od 120 do 150 korisnika, uz sufinanciranje cijene doma”.
 

Što se tiče zdravstvene skrbi Zlatko Babić ističe dodatno pojačavanje broja specijalista koji već sada olakšavaju građanima preglede da ne moraju ići van Kutine, a za što ima interesa iz sisačke bolnice. Dodaje kako će se brinuti i o psihički oboljelim građanima, a zajedno sa Zakladom Ivanova kuća radi se na projektu izgradnje ustanove koja bi vodila brigu o oboljelima od Alzheimera.
    Važnim smatraju proširenje aktivnosti za unaprijeđenje rada s djecom s posebnim potrebama i osobama s invaliditetom. U to smislu Babić najavljuje produženi boravak za djecu s posebnim potrebama kako bi roditelji mogli ostaviti djecu koja su navršila 21 godinu u boravku na 3 sata uz stručne asisitente.
  Kako je zaključio Zlatko Babić dosad je učinjeno dosta napora za poboljašnje kvalitete života za osobe s invaliditetom, izgrađeni su prilazi i liftovi u POU, Gradskoj upravi, a projekt za lift u zgradi Vatrogasne zajednice je pred realizacijom. Spomenuto je i unaprijeđenje uvjeta za rekreativno bavljenje sportom osoba s invaliditetom, te obilježavanje pješačkih prijelaza.
 

Jure Nikšić iz HSU rekao je kako HSU podržava kandidata za gradonačelnika Zlatka Babića i dio je Koalicije, te da je dosad ispunjen dio obećanja u prethodnom mandatu koja se tiču umirovljenika. “Vjerujem da će se u ovom mandatu obistiniti i izgradnja “Doma zvanog čežnja”. To je želja umirovljenika 40 godina i ako se sada ostvari mi moramo biti zadovoljni”, zaključio je Jure Nikšić.