Grad Kutina potpisao Ugovore za razvoj Pametne poslovne zone

Grad Kutina je danas potpisao ugovore s tvrtkama Huawei te Odašiljači i veze vezano uz razvoj Industrijsko-logističke zone u Kutini – prve pametne poslovne zone u RH. Potpisom ovih ugovora završava se inicijalna pilot faza ovog projekta te počinju pripreme projekta za prijavu na nadolazeće EU natječaje.
Prva pametna poslovna zona Kutina jedinstven je projekt u RH putem kojeg će se pružiti poduzetnicima koji posluju i žele poslovati u Kutini digitalno okruženje i sve benefite modernih tehnologija kako bi unaprijedili svoje poslovanje. „Danas smo potpisali ugovor o nabavci najveće stavke ovog projekta, pametnog sustava za brojanje i analizu vozila s tvrtkom Odašiljači i veze. Riječ je o najsofisticiranijom softwareu koji se koristi u prometu, broji i kategorizira vozila koja prolaze u oba smjera na određenoj prometnici. Uz to, potpisali smo ugovor o partnerstvu i razumijevanju s tvrtkom Huawei koja je sustav proizvela te izrazila interes za budućom suradnjom na ovom projektu. Izuzetno nam je drago kako je naš projekt privukao pozornost tako velikih tvrtki poput OiV-a i Huawei-a“ rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. „Drago mi je što je Grad Kutina prepoznao OIV-a kao partnera u razvoju pametnih usluga Grada Kutine i započinjemo suradnju u ovom projektu. Nadam se kako će se suradnja nastaviti i u budućnosti“ rekao je Mate Botica, direktor OIV-a.
„Digitalizacija života uvelike je prisutna te osim što nam olakšava život pametna tehnologija, ona nam pomaže u poslovanju, ali i komunikaciji. Grad Kutina danas je potpisao sporazum o suradnji te se nadamo i ubuduće surađivati kako bismo tehnološka rješenja približili i samom Gradu Kutini. Slični sustavi pametnih gradova već su implementirani i u samoj Kini i europskim metropolama što je uvelike olakšalo poslovanje i život građana„ rekao je Zhang Qiming, direktor Huaweia Hrvatska.
Potpisom ovog ugovora završava se inicijalna pilot faza ovog projekta te počinju pripreme projekta za prijavu na nadolazeće EU natječaje. U sklopu pilot projekta nabavljeni su (uz jedan postojeći) dodatna dva info kioska koji će biti postavljeni na lokacije u centru Kutine. Putem njih omogućiti će se poduzetnicima besplatno oglašavanje. Poduzetnici će moći poslati gradu svoje promo materijale u obliku digitalnih plakata i video reklama koje će grad objavljivati na kioscima. Napravljena je i interaktivna web karta za investitore koja se može pronaći na web stranicama zone KIND.hr . U ovom projektu napravljen je velik korak i u općenitoj digitalizaciji samog grada.
Kao jedan od elemenata Grad Kutina je nabavio centralni sustav za upravljanje „pametnom“ infrastrukturom. Spomenuti sustav omogućuje pregled i upravljanje svim pametnim uređajima koje grad posjeduje ili ima u planu nabavljati. CMS je temelj svakog „Smart City“ projekta te će velike omogućiti uštede u budućnosti.