Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije

U Topuskom je u organizaciji  Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade održana konferencija “Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije” u okviru koje su predstavljeni demografski izazovi s kojima se ovo područje suočava, kao i moguća rješenja i primjeri dobre prakse.

Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija geografski i povijesno objedinjuju različitosti definirane kroz ratna stradanja, prometnu važnost, prirodnu raznolikost, a što je uvelike utjecalo i na raznolikost demografskog rasta i razvoja. U Sisačko-moslavačkoj županiji, nakon što je zbog svog položaja pretrpjela velika ratna stradanja čiji odraz je i demografska slika, u posljednje vrijeme aktualno je iseljavanje zbog prirodnih nepogoda.

„Ovim projektom nastoji se potaknuti jedinice lokalne i regionalne samouprave na aktivnu suradnju u kreiranju i primjeni demografskih mjera s drugim tijelima državne uprave, čime se stvara pozitivna klima i poboljšava kvaliteta života građana te potiče promoviranje obiteljskih vrijednosti. Zajedničko djelovanje svih resora i razina vlasti ključ je demografske revitalizacije Republike Hrvatske.“ – istaknula je državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić.

Na konferenciji je sudjelovao i župan Ivo Žinić, koji je podsjetio da je na području županije proteklih 20-ak godina demografska slika porazna. Podsjetio je što je Županija činila kako bi zadržali mlade i poboljšali demografsku sliku, a izrazio je uvjerenje da će se određenim mjerama može puno toga učiniti.