15. Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae

Od 15.-21. svibnja u crkvama u Glini, Petrinji, Sisku, Voloderu i Hrvatskoj Kostajnici održat će se 15. Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae.

Organizatori ističu kako je ove godine teško govoriti u festivalskom tonu, koliko god svečani i veseli glazbeni susreti bili. „Ton ovogodišnjih najava vrhunskih kulturnih događanja u kraju kojeg je zadesila nezamislivo gora katastrofa od desetljeća zapuštanja, usmjeren je na pomaganje iscjeljivanju zemlje i ljudi koji, iako su izgubili sve, nisu izgubili potrebu za lijepim.“

Orgulje u Petrinji nakon potresa se ne smiju paliti dok se ne očiste da ne bi došlo do nekog ozbiljnijeg kvara zato je otvorenje preseljeno u Glinu a nastupit će muški glazbeni dvojac Alen Kopunović Legetin na orguljama i tenor Matteo Ivan Rašić.

U crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu koncert će u utorak 18.5. održati trio Nikolina Pinko-Behrends, sopran; Katarina Kutnar, violina i Eva Kirchmayer Bilić, orgulje. Treba naglasiti da su u Voloderu vrlo vrijedni povijesni instrument, orgulje Antuna Šimenca iz 1863. godine koje se nalaze se na popisu zaštićenog pokretnog kulturnog dobra RH.

Festival će se zaključiti sjajnom međunarodnom suradnjom koja  je omogućila prijenos koncerta vrhunske njemačke orguljašice Deborah Hodtke iz Katedrale BDM u Eichstättu, a pratit će se u župnoj crkvi sv. Marije Kraljice Mira u Sisku.

Festival će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.