Započeo prvi europski projekt ERI-HEALTH – Javnozdravstvena spremnost za epidemije i vanredne situacije koje prelaze granice država

Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije sudjeluje zajedno sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske i Institutom za javno zdravlje Crne Gore u prvom europskom projektu ERI-HEALTH-Javnozdravstvena spremnost za epidemije i vanredne situacije koje prelaze granice država.

Projekt je predstavio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo SMŽ, dr. Inoslav Brkić:  „Svjedoci smo vremena kada mnoge zarazne bolesti nastaju naglo, brzo se šire. Evo zarazna bolest COVID-19 naglo se proširila i pokrenula se pretvarajući se u pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet i dovela je do ekonomskih poteškoća i do ometanja odvijanja normalnog društvenog života. Pred nama je novo doba kada nam prijete mnoge druge epidemije i pandemije. Tako da je ova suradnja veoma važna. Izuzetno sam zadovoljan što jako dobro ova tri zavoda koja se bave javnim zdravstvom dobro surađuju i koji su prionuli na ovaj projekt nadajući se kako ćemo nakon njega nastaviti i neke nove projekte, pokazati mobilnost zdravstvenog sustava, ono što je najvažnije doprinijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na dobrobiti stanovnika svih naših prostora“ –  rekao je dr.Brkić.

Ciljane skupine projekta su pružatelji primarne zdravstvene zaštite, veterinari, lokalna javna tijela, regionalna javna tijela, nacionalna javna tijela i opća populacija. Prekogranična suradnja neophodna je zbog prirode samih zaraznih bolesti. Tamo gdje postoji prekogranična suradnja, zajedničke aktivnosti i trud daju bolje rezultate i sinergiju. Ukupan proračun projekta, koji je sufinanciran  sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije u iznosu od  849.430,09 EUR, a ukupni proračun je 999.329,54 EUR. Zavod za javno zdravstvo naše županije za provedbu ovoga projekta iz svog proračuna izdvaja 354.567,18 EUR-a. Riječ je o dvogodišnjem projektu koji završava 15.siječnja 2023.godine.