Mobilni timovi NPB “Dr. Ivan Barbot” još uvijek pružaju pomoć na terenu

Neuropsihijatrijska bolnica “Dr. Ivan Barbot” organizirala je prije dva mjeseca mobilne timove za psihijatrijsku i psihološku podršku na području Sisačko-moslavačke županije. Mobilni timovi na terenu rade i dalje, a za koordinaciju je zadužena ravnateljica bolnice dr. Marina Kovač.

Kako je istaknula, inicijativa se pokazala prijeko potrebnom, a pogotovo nakon prvih akutnih reakcija na nastalu situaciju.  „S vremenom do izražaja dolaze i neke druge poteškoće s obzirom na to sporije rješavanje katastrofalne situacije. Velik broj građana nakon Domovinskog rata, a time i traumama iz tog događaja, pokušava se što bolje nositi, a potres i koronavirus samo su pogoršali zdravstveno stanje brojnih ljudi.“ – pojasnila je dr.Kovač dodavši kako uz trenutne pacijente očekuju i još brojne pozive građana kojima je potrebna psihološka pomoć.

Građani se tim putem mogu javiti svojim liječnicima opće medicine koji ih potom preusmjeravaju i kontaktiraju mobilne timove za psihološku pomoć.

„Ukupno na području cijele županije mobilni timovi bolnice su napravili blizu tisuću intervencija. Ovisno o potrebi spremni smo povećati broj termina naših dolazaka, a s druge strane u bolnici radimo u potpunosti kako smo radili i prije“ – ističe dr. Marina Kovač.

Apelirala je i na sve građane koji osjećaju da im je potrebna pomoć da se jave na vrijeme kako bi dugoročno gledano na području županije imali bolju sliku mentalnog zdravlja stanovništva.