„Ljepota lažnog sjaja“ – izložba krivotvorenih umjetnina u Muzeju Moslavine

U Muzeju Moslavine otvorena je izložba koju je kutinski Muzej organizirao u suradnji s Muzejom policije, a njezin je naziv „Ljepota lažnog sjaja“. Izložba je organizirana inicijativom pripadnika USJPDR RIS podružnica Kutina, a u povodu obilježavanja 30. godišnjice njihova osnutka. Na ovaj značajan jubilej podsjetio je Davor Šoštarić, tajnik  SJP RIS Kutina, koji je uz predstavnike Muzeja policije pratio postavljanje ove zanimljive izložbe.


 Nakon uvodne riječi ravnateljice Muzeja Moslavine Jasmine Uroda Kutlić, Helena Juvak iz Muzeja policije predstavila je zanimljive priče koje stoje iza predstavljenih krivotvorina, kojima je prethodila metoda vještačenja od strane stručnog kriminalističkog tima.

Kako je naglasila cilj ove izložbe je osvješćivanje građana o nužnosti opreza prilikom kupnje umjetnina.


 Zbirka krivotvorenih umjetnina sastoji se od 70-tak djela koje je policija prikupila tijekom desetak godina, a najveći broj su ulja na platnu, no ima i nekoliko skulptura. Najviše je krivotvorenih radova Ede Murtića, Zlatka Price, Mersada Berbera i ljube Ivančića, zatim Dimitrija Popovića, Vaska Lipovca i drugih renomiranih autora, sežući do Salvadora Dalija.
  Izložbu je u Kutini otvorio gradonačelnik Zlatko Babić koji je ovom prilikom zahvalio SJP RIS Kutina na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu, te pohvalio suradnju s Muzejom policije koja je rezultirala ovom zanimljivom izložbom.

  Zbog epidemioloških mjera prisustvovao joj je ograničen broj posjetitelja, među kojima i predsjednik Udruge SJP RIS Alojzije Vonić, predsjednik podružnice RIS-a Kutina Željko Pačarek, tajnik Udruge Davor Šoštarić, predsjednik Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Damir Badanjak, te drugi branitelji.
Otvorenju izložbe prethodilo je odavanje počasti polaganjem vijenaca na kutinskom groblju u spomen na sve poginule pripadnike SJP RIS kojoj je u ime grada Kutine prisustvovao pročelnik ureda gradonačelnika Robert Kolenc. Izložbu možete pogledati do 27. ožujka u Galeriji Muzeja Moslavine.