Aktualni sat sa sjednice Gradskog vijeća Kutine

Parkiranje u Kutini

Vijećnik Most-a Tomislav Antolović postavio je pitanje vezano uz parkirna mjesta u gradu Kutini. Pohvalio je parkiralište kod zgrade Suda, no ukazao i na nedostatak parkirnih mjesta kod ustanova koje rade s djecom poput OŠ Mate Lovraka i Dječjeg vrtića Maslačak. Kod ove dvije ustanove nema mjesta za parkiranje i često se stvara bespotrebna gužva. Gradonačelnik Zlatko Babić odgovorio je kako je svjestan problema s parkiranjem kod navedenih ustanova kao i kod Željezničkog kolodvora u Kutini. Parkirališta nije problem napraviti, no postoje problemi s imovinsko-pravnim odnosima i nedostatkom mjesta za njihovu izgradnju. U planu je i parkiralište kod novoga mosta u Dalmatinskoj ulici, a moguće je koristiti i postojeća parkirališta poput onog u Školskoj ulici koje nije dovoljno iskorišteno. Svake godine bilo bi dobro napraviti bar jedno manje parkiralište i pronaći rješenja za kritična područja.

Stvaranje divljih deponija

Vijećnica Barbara Mihaljević (SDP) ukazala je na postojanje divljih deponija u središtu Kutine te su neke zelene površine zatrpane smećem. Građani se žale da im je reciklažno dvorište daleko te žele natrag lokaciju u Zagrebačkoj 1 gdje im je bliže i jednostavnije bilo odložiti otpad jer je reciklažno dvorište puno dalje, napominje vijećnica SDP-a. Gradonačelnik je rekao kako se radi na osvještavanju građana o pravilnom gospodarenju otpadom te kako je cilj razvrstati otpad i besplatno ga odvesti u reciklažno dvorište. Ne radi se o značajno većoj udaljenosti i sve što trebaju je razvrstani otpad besplatno tamo otpremiti. Kutina se duže vrijeme bori i sanira divlje deponije, u čemu najviše mogu pomoći edukacije građana.

Izgradnja dječjeg vrtića

Vijećnik Nebojša Čović (HDZ) postavio je pitanje u kojoj je fazi projekt izgradnje novog dječjeg vrtića. Babić mu je odgovorio kako je u tijeku javna nabava te kako se sljedećeg tjedna nadaju da će biti izabran izvođač radova, ukoliko naravno ne bude žalbi. Vrtić će se financirati 50% kreditom i 50% novcem od prodaje Malog Lošinja. Ovom investicijom riješit će se problemi s listama čekanja i podići pedagoški standard djece u vrtićima. Novi vrtić proradit će u rujnu 2022. godine.

Dom za starije i nemoćne

Vijećnik Dragutin Vagner (HSS) postavio je pitanje smatra li aktualna vlast ozbiljnim najavu izgradnje doma za starije i nemoćne ili je to predizborno obećanje. Sada se čak priča o dva doma za starije i nemoćne, u Domu zdravlja i na novoj najavljenoj lokaciji. Dom u Domu zdravlja nije realiziran usprkos piramidi vlasti od državne do lokalne razine, tako da je Vagner konstatirao da od toga ništa neće biti. Gradonačelnik je rekao da se ozbiljno misli na izgradnju doma te da se ne odustaje od suradnja s Domom Sisak i njegovom ispostavom u Domu zdravlja Kutina, za što je izrađena i projektna dokumentacija, te obećao nastavak projekta s novom vlašću u SMŽ. Taj projekt smatra dobrim i treba naći zajednički jezik sa županijom da se on realizira. Što se tiče novog najavljenog doma, grad je osigurao u prostorno-planskoj dokumentaciji četiri potencijalne lokacije, na nekima su većim dijelom, a na nekima djelomično riješeni imovinsko-pravni odnosi, te ima idejno rješenje, tako da ima odakle početi s ovim projektom.

Zgrada POS-a

Vijećnik   Josip Cerovec (SDP) postavio je pitanje kada će krenuti izgradnja zgrade u suradnji s APN-om čija je izgradnja najavljena još u proljeće 2020. Gradonačelnik je odgovorio kako zgrada na trgu ima svu potrebnu dokumentaciju i važeći ugovor s APN-om. Dosad su imali 2 natječaja za izvođenje radova, no ponude su bile previsoke za planiranu investiciju. Uvjeti natječaja su rigorozni, pa tu domaći izvođači nisu mogli zadovoljiti te se radi na ublažavanju uvjeta za izgradnju kako bi se mogli javiti i izvođači iz Kutine i okolice. U narednih mjesec dana ići će se na novi natječaj uz niže cijene radova te se nadaju izvođačima s kutinskog područja. Od zgrade Grad ne odustaje, te je ta investicija i dalje aktualna.

Sanacija zgrada od potresa

Vijećnik Anton Perolli (MB365) rekao je kako dvije obitelji, Stručić i Buković, imaju crvene naljepnice na svojim objektima i nemaju gdje živjeti budući da se radi o ozbiljnim oštećenjima. Pitao je na koji način grad može pomoći tim obiteljima, predlažući čak i odricanje vijećničkih naknada kao znak dobre volje da se ljudima kupi kontejner. Gradonačelnik je odgovorio kako u Gradu Kutini ima 11 takvih obitelji čiji su objekti s crvenim naljepnicama te da je grad od Stožera SMŽ tražio nabavku 11 kontejnera. To trebaju biti kvalitetniji kontejneri i nada se da će se taj problem riješiti u suradnji sa Županijom, inače Babić ističe da je grad do sad pomogao brojnim obiteljima u sanacijama objekata. Isto tako dodaje da je bilo i slučajeva prikazivanja oštećenja objekata kao izazvanih potresom, što je utvrđeno da nije tako. To također smatra nekorektnim od strane pojedinaca. Očekuje se da će i Kutina ući u plan sanacije za cijelu županiju te će tako biti riješeni problemi navedenih obitelji.