Uskrsnice – umirovljenicima s mirovinama manjim od 2000 kn

Grad Kutina isplatit će uskrsnice umirovljenicima slabijeg imovinskog stanja. Jednokratna novčana pomoć bit će dodijeljena umirovljenicima u dvije kategorije. Oni koji imaju mirovine do 1000 kn dobit će 400 kuna, a oni koji imaju mirovine od 1000 – 2000 kuna dobit će 300 kn jednokratne novčane pomoći.
 Bila je to jedna od tema današnje konferencije za novinare održane u kutinskoj gradskoj vijećnici. Pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kutine, Željko Tomičić, objasnio je kako je način podnošenja prijava za jednokratnu novčanu pomoć pojednostavljen, te će umirovljenici navedenih kategorija koji su već dobili božićnice za koje su se morali prijaviti u 2019. ili 2020., ovu jednokratnu novčanu pomoć dobiti automatizmom.

„Oni su već u našem sustavu i ne moraju nam se ponovno javljati već će im jednokratna novčana pomoć biti uplaćena jer imamo njihove podatke. Oni koji ovo pravo dosad nisu iskoristili, a spadaju u kategoriju umirovljenika s mirovinama manjim od 2000 kn, ili oni koji su nakon 11. mjeseca postali umirovljenici s mirovinama manjim od 2000 kn trebaju nam se javiti i bit će im isplaćena jednokratna novčana pomoć“.
  Podaci se mogu dostaviti na više načina. Osobno u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti soba broj 3, svakim radnim danom od 8-14 h, a rok za dostavu podataka je 22. ožujka. Prijaviti ih mogu članovi obitelji uz potrebnu dokumentaciju, moguće je to učiniti mailom, ili poslati snimljene podatke mobitelom. Za dobivanje jednokratne novčane pomoći umirovljenici spomenutih kategorija moraju priložiti sljedeće podatke: presliku osobne iskaznice ili uvjerenje o prebivalištu, presliku odreska od isplate mirovine (ne stariju od 3 mjeseca), te presliku tekućeg računa.


  Gradonačelnik Zlatko Babić rekao je kako je prošle godine isplaćeno 860 božićnica. „Ovo je bila treća godina kako smo dodjeljivali božićnicu. Grad Kutina u svrhu jednokratnih novčanih pomoći osigurao je za Božić 270.000 kuna, te je tako isplaćeno 749 božićnica od 300 kn, dok ih je 111 dobilo božićnice od 400 kn. To govori da potrebe za ovakvom vrstom pomoći postoje. Pokušali smo postupak pojednostaviti da umirovljenici što lakše ostvare ta prava“, rekao je gradonačelnik.

  Gradski vijećnik Jure Nikšić, koji je ujedno predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika u Kutini, izrazio je zadovoljstvo ovom odlukom: „Ova odluka je rezultat našeg rada i zahtjeva HSU koji je usvojen. Grad može, hoće i čini, čak i više nego prije, jer je prije bila samo božićnica a sada imamo i uskrsnicu. Svima koji su sudjelovali u ovakvoj odluci, gradskim vijećnicima, zahvaljujemo na pomoći“, kaže Jure Nikšić.
  Uskrsnice će svima koji ostvaruju pravo biti isplaćene tijekom mjeseca ožujka na njihove tekuće račune, a određeni rok za prijavu mora se poštovati.  
Sva dokumentacija bit će detaljno objavljena na gradskoj stranici www.kutina.hr