U Popovači obilježen Dan crvenih haljina

U skladu sa epidemiološkim preporukama, u prostoru ispred Osnovne škole Zorke Sever Popovača u petak 5. veljače 2021. godine obilježen je Dan crvenih haljina s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena.  Događaj se održao treću godinu zaredom u organizaciji Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača te drugu godinu zaredom uz suorganizaciju Osnovne škole Zorke Sever.

Događaju su nazočili ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača prim. Marina Kovač, zamjenik župana Sisačko – moslavačke županije Roman Rosavec, ravnateljica OŠ Zorke Sever Zvjezdana Martinec, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Popovače Ivica Keser, djelatnici Poliklinike za neurologiju i neurofiziološku dijagnostiku te djelatnici OŠ Zorke Sever.

Dan crvenih haljina je akcija koju su pokrenuli u SAD-u radi podizanja svjesnosti o rizicima i specifičnostima moždanog i srčanog udara kod žena. Edukacijama i utjecajem na osvješćivanje rizika moždanog udara na žene te promjenom životnih navika su smanjili smrtnost žena od moždanog i srčanog udara za 30%. U Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti, a prvi invalidnosti. Obilježava se prvi petak u veljači.