Sjećanje na Vladimira Rupčića, prvog gradonačelnika Kutine

U 71. godini preminuo je Vladimir Rupčić jedan od osnivača ogranka HSLS-a u Kutini, pokretač višestranačja i sudionik demokratskih promjena u Moslavini. Na prvim višestranačkim izborima u Kutini 1990. izabran je za vijećnika Skupštine općine i bio je jedan od najaktivnijih oporbenih vijećnika. Na drugim višestranačkim lokalnim izborima 1993. izabran je za prvog gradonačelnika Kutine u samostalnoj Hrvatskoj, a 1997. za zamjenika gradonačelnika. Bio je i član poglavarstva Sisačko-moslavačke županije u mandatu župana Đure Brodarca.
Rupčić se rodio 1950. u obitelji ličkih doseljenika u Novom Selu kod Garešnice. U Kutini je završio osnovnu školu i gimnaziju, a u Zagrebu studij strojarstva. Od 1975. do 1993. zaposlenik je kutinske Petrokemije. S mjesta šefa Tehničkog ureda Petrokemije odlazi u profesionalnu politiku. Nakon političkog djelovanja pokrenuo je vlastiti posao.
Politička karijera Vladimira Rupčića obilježena je razdiobom i podjelom bivše Općine Kutina na Grad Kutinu i Općine Popovača i Velika Ludina te prestrojavanjem općinske u gradsku upravu. Rupčić je bio istaknuti zagovornik Moslavačke županije, ali ta ideja nije podržana u susjednim gradovima Ivanić-Gradu, Garešnici i Čazmi i nije se nikada ostvarila.