S trga na brdo k svršetku se penje

Dragutin Pasarić 1948. - 2021.

Preminuo je Dragutin Pasarić novinar, publicist, književnk, povjesničar, kutinski kroničar i pokretač… bio je prvi dobitnik godišnje Nagrade Grada Kutine, Zlatne povelje Natice Hvatske te dobitnik nagrada za životno djelo Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije.

Od svog obnovitelja i predsjednika oprostio se Ogranak Matice Hrvatske Kutina

U SPOMEN DRAGUTINU PASARIĆU

Ogranak Matice hrvatske u Kutini ostao je bez svojega dugogodišnjeg predsjednika i onoga koji je osmišljavao vrijedno i nadahnuto matičine aktivnosti na našemu širem području. A Kutina i Moslavina ostale su bez svojega pokretačkog duha, spiritus movensa, novinara, književnika, povjesničara, bez svoje živuće enciklopedije na gotovo svim područjima javnoga života. 27. veljače 2021. godine umro je naš Dragutin – Drago – Dragec Pasarić u 74. godini života.

Laka mu bila ova hrvatska zemlja koju je toliko volio i za koju je toliko učinio. Počivao u miru Božjem.

Napisala: Katarina Brkić

Dragutin Pasarić, kutinski publicist, povjesničar, radnik u kulturi, novinar i predsjednik Matice Hrvatske ogranak Kutine, naš Dragec dobitnik je ovogodišnje Nagrade SMŽ za životno djelo.
Obrazloženje prijedloga Odbora za dodjelu nagrada i biografiju Dragutina Pasarića možete pročitati na poveznici: http://www.smz.hr/site/images/stories/sluzba/2018/7sjednica/TOCKA%2018.pdf

#KuTinčani

CRKVENOJ U KUTINI
. spomen na 1960-tu
Trem, nasledstvo drveno
zvono školsko i crkveno.
Gruntovnica i mesto sudbeno.
Dobro jutru gosponu fiškalu
i plača vučitelu za falu.
Srca licitarska i reči nežne
pri cintoru Svete Gospe Snežne.
Po poldan sveče i pleh muzika
fotograf kaj kutenske suze slika.
Vulica Crkvena kak ludsko je živlenje
s trga na brdo k svršetku se penje.
. Dragutin Pasarić