Održana 48. sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

Dan prije Pepelnice, u Biskupskome ordinarijatu Sisačke biskupije, biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine održali su svoju 48. sjednicu. Sjednici je predsjedao nadbiskup metropolit zagrebački, kardinal Josip Bozanić, a u radu sjednice sudjelovalo je i sisački biskup, mons. Vlado Košić.

Izrazivši dobrodošlicu, u svome je pozdravu mons. Košić kao domaćin istaknuo potresom nanesene rane Sisačke biskupije, koje liječi dobrota ljudi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, te Hrvata diljem svijeta.

Pozdravljajući biskupe kardinal Bozanić je, zahvalivši biskupu Košiću te izrazivši suosjećajnu i molitvenu blizinu svima stradalima, istaknuo da je povezanost sa Sisačkom biskupijom trajno vidljiva. Kardinal je, glede potresa, upozorio i na to da ne možemo sve što je porušeno i oštećeno obnoviti kako je bilo, nego je to poticaj da se obnavlja i gradi gledajući budućnost.

Biskupi su na sjednici osim o posljedicama potresa za život Sisačke biskupije i njeno pastoralno djelovanje  te pomoć u obnovi na Banovini raspravljali o još dvije teme. Jedna se odnosi na studij na Institutu za religijske znanosti pri Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, s naglaskom na motivaciji za taj studij, budući da su potrebe za vjeroučiteljima u Metropoliji velike. Središnja je tema na sjednici bio je odnos svećeničke, posebice župničke službe, i euharistije u kontekstu pandemije i posljedica potresa. Tom prilikom istaknuta je važnost svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, povezanoga s raznim pitanjima kako svećeničke euharistijske duhovnosti tako i s njome povezane odgovornosti za duhovna i materijalna dobra povjerenih im zajednica.

Na kraju su utvrđeni datumi prezbiterskoga ređenja po biskupijama Metropolije kao i datumi nekih zajedničkih slavlja i susreta.