Novi inveticijski ciklus Grada Kutine

Prošla 2020. godina bila je izazovna i puna neizvjesnosti te zahtjeva prema proračunu grada, rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio Proračun u malom za 2021. s naglaskom na investicije. „Preuzimanjem dužnosti 2017. manjak u proračunu grada Kutine iznosio je 12,8 mil. kn, a sada imamo proračunski višak od 7,7 mil. kn“, istaknuo je gradonačelnik Kutine.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

S ovom godinom i proračnom za 2021. u Kutini počinje novi investicijski ciklus kojeg će obilježiti izgradnja novog dječjeg vrtića u Kutini u blizini osnovne škole Zovnomira Franka, rekao je gradonačelnik i dodao:

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Vrijednost investicije izgradnje novog dječjeg vrtića u Kutini je 20,5 mil. kn. Uz korištenje oročenih 9 mil. kn od prodaje odmarališta na Malom Lošinju i novca iz kredita Grad Kutina namjerava ovaj projekt aplicirati i za sufinanciranje iz EU fondova za oporavak i otpornost. Ukoliko projekt bude odobren tada će sav uloženi novac za vrtić biti vraćen, naglasio je gradonačelnik Kutine. Projekt je spreman za provedbu i izbor izvođača radova, početak radova očekuje se u svibnju. Izgradnjom vrtića bit će riješen problem liste čekanja za smještaj djece u vrtić.
     Očekuje  se i nastavak izgradnje zgrade na glavnom gradskom trgu dr. Franje Tuđmana sa stanovima za branitelje i građane te multimedijalnom dvoranom. Pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Hrvoje Krmelić naglasio je da taj projekt vodi APN – Agencija za promet nekretninama.

Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Kutine

Pročelnik za gospodarstvo podsjetio je i na rekonstrukciju Doma u Banovoj Jaruzi te obnavljanje domova u drugim mejstima ukupne vrijednosti 1,5 mnil. Kn. Tako će biti zamijenjeno krovište na domu u Husainu i Šartovcu.     

     Iz kredita kojeg će podići Grad Kutine financirat će se rekonstrukcija Zvonimirove ulice i ulice Ravnice u Kutini. „Izvođač radova u obje ulice je tvrtka Strabag koja je bila najpovoljniji ponuđač na natječaju. Ukupna vrijednost za obje ulice je 4,8 mil. kn“, rekao je Eduard Gelešić, pročelnik upravnog odjela za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša te je izvijestio i o projektu izgradnje mosta na Kutinici iz Dalmatinske ulice do trga.

Eduard Gelešić, pročelnik UO za komunalni susstav, građenje i zaštitu okoliša Grada Kutine

Pročelnik za komunalni sustav najavio je i projekt izgradnje mrtvačnice u Ilovoj vrijednosti 2,5 mil. kn te nastavak obnavljanja županijskih ceste u čijem financiranju Grad Kutina sudjeluje sa 50% iznosa. Eduard Gelešić najavio je i nabavu sortirnice otpada do kraja godine.
     Na pitanje novinare Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić govorio je i o projektu Eko, reci park kojeg je gradonačelnik Kutine javnosti predstavio prošle godine.

Zlatko Babić, gradonačelnik Grada Kutine

Gradonačelnik Kutine dodao je i kako su se pojavili investitori koji u Industrijsko logističkoj zoni žele izgraditi logistički centar, odnosno parkiralište za kamione. Projekt uređenja nove poslovne zone koja je brendirana kao prva pametna zona KIND nastavlja se pripremama za upis Industrijsko logističke zone Kutina u registar poslovnih zona Hrvatske.

     Corona kriza odrazila se na socijalni položaj mnogih građana Kutine pa su u proračunu za 2021. kreirane i neke nove mjere za pomoć socijalno osjetljivim skupinama građana. Na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća tako će biti predloženo smanjenje komunalne naknade za socijalno osjetljive skupine, sufinanciranje zbrinjavanja komunalnog otpada za samačke obitelji, nastavljaju se mjere u školstvu, podijeljene su Božićnice umirovljenicima, a ove godine dobit će i Uskrsnicu. „Prioritet nam je gospodarstvo, ali važni su nam i naši sugrađani i socijalni programi te društvene aktivnosti.“, poručio je gradonačelnik Kutine.