Dan ružičastih majica – recimo STOP vršnjačkom nasilju!

U svijetu se danas, posljednje srijede u veljači, obilježava Dan ružičastih majica ili Pink shirt day. Milijuni mladih ovim danom obilježavaju Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja.

Ovaj dan obilježava se od 2007. godine. Naime, dječak u Kanadi bio je izložen vršnjačkom nasilju u školi, zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege odlučile su dignuti svoj glas protiv nasilnika i solidarizirati se sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u ružičastim majicama.

Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 ružičastih majica. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama. Dan ružičastih majica obilježavaju i kutinske osnovne i srednje škole kojima je borba protiv vršnjačkog nasilja i njegovanje tolerancije među djecom iznimno bitna sastavnica odgojnog programa naših učenika.
(foto arhiva: fb SŠ T.Ujevića)