Potpisani ugovori o stipendiranju studenata

Grad Kutina ove godine ukupno će stipendirati 42 studenta s područja Kutine. Među njima su 32 nove stipendije i 10 stipendista od ranije. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u Gradu Kutini kojoj su, zbog epidemioloških mjera, simbolično u ime svih stipendista, nazočila dva studenta koja su potpisala ugovore o stipendiranju.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić istaknuo je kako je ove godine pokazan znatno veći interes za studentske stipendije nego prethodnih godina godina čemu svjedoči 80 prijava za stipendije.

“Ovaj veliki interes studenata stavlja nam obavezu da sljedeće 2022. godine u proračun za studentske stipendije stavimo još više sredstava. Trenutni iznos od 315 tisuća kuna u proračunu za tu svrhu bio je preslika prethodnih godina što je tada bilo dovoljno za zadovoljavanje oko 90 % pristiglih zahtjeva studenata za stipendije, no ove godine ispunjeno je negdje 40% podnesenih zahtjeva. Ovaj veliki broj zahtjeva ove godine nas je iznenadio i sljedeće ćemo godine planirati znatno veća sredstva jer nam je cilj pomoći svim studentima”, rekao je gradonačelnik.

Pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić podsjetio je da se pristupilo izmjeni pravilnika o stipendiranju te su se stekli uvjeti za sve veći broj stipendija koje se dodijeljuju kako po kriteriju izvrsnosti tako i po socijalnom kriteriju. “Prošle godine smo dodijelili 20 stipendija, ove godine 32 i sukladno povećanom interesu nagodinu ćemo nastojati da stipednije obuhvate gotovo sve studente. Iznos od 750 kn nije velik, ali stipendija se dodijeljuje svake godine, ona je nepovratna i svakako je pomoć studentima i roditeljima”, rekao je Tomičić.


Među studentima potpisnicima stipendije bila je Nika Špoljarić studentica 2 godine medicine koja nam je rekla kako je studiranje medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu posebno zahtjevno i zbog vremena pandemije i potresa koji je zatekao studente ove specifične struke. “O planovima je zasad rano govoriti. Najprije mi je cilj završiti tih 6 godina, zatim specijalizacija odnosno stažiranje u nekoj od bolnica. Ostat ću tamo gdje mi se ukaže radno mjesto” rekla je Nika Špoljarić.

Ugovor o stipendiranju potpisao je i Dino Stančić student 3 godine FER-a u Osijeku. Dino naglašava da se nastava na FER-u u Osijeku odvija gotovo “normalno” obzirom na situaciju koju imaju neki fakulteti u Zagrebu zbog potresa. I njegov je cilj okušati se u Zagrebu u nekoj od većih tvrtki steći znanje i određeno iskustvo. “Poslije toga cilj mi je doći u Kutinu i otvoriti svoju tvrtku koristeći se znanjima koja sam stekao”, kaže Dino.

Među studentima dobitnicima stipendija, kako je istaknula pomoćnica pročelnika Kornelija Marošević, podjednak je broj onih koji studiraju prirodne i društvene znanosti iako je vidljiv trend okretanja ka fakultetima prirodne struke. Studenti odabirući studij sve više prate i trendove na tržištu rada jer je i njima na taj način lakše pronaći posao. Ono što Grad Kutina želi je da studenti ostanu ili se po stjecanju iskustva, vrate u Kutinu kako bi radili na razvoju grada.  Obrazovan i stručan kadar mladih generacija koje dolaze bit će garancija takvog napretka.