Gradsko vijeće Kutine odobrilo kreditno zaduženje za izgradnju Dječjeg vrtića

 Gradsko vijeće Kutine na prvoj ovogodišnjoj sjednici, održanoj uživo, jednoglasno je potvrdilo odluku o planu rada za ovu godinu kojega je predložio predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić.
 

Najviši stupanj konsenzusa postignut je kod izglasavanja kreditnog zaduženja za izgradnju novog dječjeg vrtića kod OŠ Z. Franka što je kapitalna investicija Grada Kutine vrijedna 23 mln kn. Vijećnici su kreditno zaduženje od 10,3 mln kn na rok od 10 godina podržali jednoglasno. Zaduženje je predložio pročelnik za financije Ivan Crnac rekavši kako je ponuda PBZ-a vrlo povoljna, najniža dosad. Ostatak sredstava namaknut će se od prodaje Malog Lošinja, te je Ivica Glibo (MOST/DP) iskoristio ovu priliku istaknuti kako je to bila dobra odluka. Gradonačelnik Zlatko Babić ističe kako će vrtić biti moderan, energetski visoko učinkovit sa svim popratnim sadržajima, a bit će i novih zapošljavanja. Ispoštovat će se pedagoški standardi, te riješiti problemi s jaslicama koji su se sukcesivno rješavali u okolnim objektima radi smanjenja liste čekanja.


     Vijećnici su potvrdili i kreditna zaduženja za još 4 investicije među kojima su Zvonimirova ulica, Ulica Ravnice, mrtvačnica Ilova i most na trgu preko Kutinice. Grad će se zadužiti za 14,9 mln kn na rok otplate od 10 godina, uz jednake uvjete kao i za Dječji vrtić. „Dokumentacija je bila složena, riješeni su imovinsko pravni odnosi, što puno puta nije lako i sve je pripremljeno za te investicije. Zaduženja nisu prekomjerna i o tome vodimo brigu. Kredit se ne diže za likvidnost nego za stvaranje novih vrijednosti. Grad ima novca na računu i može podmiriti i izvanredne troškove ukoliko do njih dođe“, rekao je gradonačelnik.

Od navedenih investicija, jedina koju oporba drži spornom je izgradnja mosta na trgu. Nezavisna vijećnica Irena Vdović je i prije bila protiv izgradnje zgrade na trgu, te je nastavno i protiv gradnje mosta kojega smatra nepotrebnom investicijom.

Josip Cerovec (SDP) skloniji je pješačkom prijelazu nego gradnji mosta, a protiv mosta bili su i vijećnici HSS-a. Nebojša Čović (HDZ) smatra da treba preuzeti odgovornost i izgraditi most, unaprijediti prometnu funkcionalnost trga, te prepustiti struci da odredi kako će se sve to realizirati, a sve prijedloge podržava i nezavisni Dražen Kinderman, te Tomislav Antolović (MOST).
  

Gradsko vijeće niti nakon ponovljenog natječaja nije potvrdilo Anu Barić za novu ravnateljicu predloženu od strane Upravnog vijeća Pučkog otvorenog učilišta što je izazvalo najviše rasprave.


 Nezavisne vijećnice Ana Balaško i Irena Vdović, kao i Dara Bursik (SDP) upozorile su kako kandidatkinja Ana Barić u odnosu na druge dvije kandidatkinje (dosadašnju ravnateljicu J. Molnar i v.d. ravnatelja Sanju Friščić) jedina ne zadovoljava tražene uvjete. Balaško ističe kako se radi o političkom „dokazivanju moći“, te upozorava na brojne  manjkavosti u životopisu Ane Barić, a odluku smatra protivnu statutu POU. Dara Bursik (SDP) navodi kako se iz životopisa ne vidi ništa o radnom iskustvu i organizacijskim sposobnostima predložene kandidatkinje, te ističe kako je A. Barić stručnjakinja za predškolski odgoj što nije sukladno statutu. I ovom prilikom vijećnica je navela unaprjeđenje ustanove od strane bivše ravnateljice Jasminke Molnar.


Željko Tomičić, pročelnik za društvene djelatnosti rekao je kako statut nije prekršen te da Ana Barić kao magistra predškolskog odgoja (VSS) i sa 13 godina iskustva zadovoljava uvjete sukladno statutu POU. Istaknuo je kako niti Jasminka Molnar nije imala iskustva prilikom postavljanja na mjesto pročelnice za društvene djelatnosti i kasnije ravnateljice POU, a nisu ga imale niti njezine prethodnice. Kritike oporbenih vijećnica smatra dvostrukim kriterijima, te navodi propuste koje smatra spornim u radu Jasminke Molnar ističući tehničke propuste u posljednjoj investiciji vezano uz ishođenje građevinske dozvole, te osporava njezino imenovanje na mjesto voditeljice kulture na neodređeno vrijeme s mjesta ravnateljice Učilišta. Moguće je da će se sva ova pitanja rješavati sudskim sporom kandidatkinja koje smatraju da je odluka protuzakonita, kako je dala naznačiti Ana Balaško, pitajući trebaju li Gradu dodatni troškovi.

   Irena Vdović ističe kako je temeljem životopisa i priloženog programa evidentno da je teško dati potvrdu predloženoj kandidatkinji, te joj nije jasno temeljem čega se vodilo Upravno vijeće u svojoj odluci. Sa 10 vladajućih glasova za, 6 protiv i 4 suzdržana, POU Kutina nije dobilo odobrenje za novo zapošljavanje i pred ustanovom je i treći natječaj za ravnatelja POU. Dotad ustanovu i dalje vodi v.d. ravnateljica, prof. Sanja Friščić.
  

Gradsko je vijeće na ovoj sjednici donijelo odluku o obavljanju dimnjačarskih poslova koju je pojasnio pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić. Naime dimnjačarska služba već neko vrijeme ne funkcionira i novi koncesionar trebao bi ju dovesti u red. Stari koncesionar, kako je na aktualnom satu istaknuo Nebojša Čović, napravio je probleme građanima, a u odgovoru gradonačelnika moglo se čuti da se problemi sada postupno rješavaju. Ponajprije se moraju riješiti brojne prijave koje je bivši koncesionar napisao građanima zbog neispravnih dimnjaka ili ne puštanja dimnjačara u kuću. Gradonačelnik je rekao kako je tu zaobiđen komunalni redar te kako postupanje nije bilo ispravno, a sada se na rješavanju tih pitanja u suradnji sa Moslavina plinom radi. Naime takvih je oko 150 prijava u Gradu Kutini. Krmelić je ovom prilikom istaknuo koje su sve obveze koncesionara, ali i naglasio i obveze građana koji moraju radi sigurnosti čistiti svoje dimnjake. Na ustroju dimnjačarske službe se radi i građani što prije očekuju neki popis ulica kako bi znali kada očekivati dimnjačara.


  Gradsko vijeće jučer je donijelo i izmjene prostorno planske dokumentacije koje je prezentirala pročelnica UO za prostorno uređenje, Snježana Šlabek Ohman. Kako je pojasnio Babić više je razloga za ove izmjene. Jednim dijelom njima su stvorene pretpostavke za potencijalne projekte u narednom razdoblju, riješena su neka pitanja građana oko imovinsko pravnih odnosa, a kao glavni razlog navodi se izrada projekta nove obilaznice Grada Kutine u ILZ iza Petrokemije do spoja sa Šartovcem. Jedan od razloga je i prostorno uređenje u romskom naselju, radi širenja naselja kako bi se i ti objekti mogli legalizirati.