Branimir Budetić nominiran za paraolimpijca desetljeća

Allianz Hrvatska i  Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO), povodom desetogodišnje suradnje pozivaju javnost da glasom na http://www.allianz.hr/paraolimpijci  podrže svoje paraolimpijske miljenike u izboru za najbolju paraolimpijku ili paraolimpijca desetljeća.

Svi nominirani sportaši i sportašice imaju jednu zajedničku karakteristiku – u proteklom desetljeću osvojili su medalju na Paraolimpijskim igrama. Riječ je o jedanaest iznimnih parasportaša koji su svojim kontinuiranim radom i rezultatima Hrvatsku upisali na svjetsku kartu paraolimpijskog sporta. Među nominirani sportašima se našao i sportaš iz Kutine, paraolimpijac Branimir Budetić. 

Branimir Budetić jedan je od najuspješnijih hrvatskih paraolimpijaca u povijesti, koji je većinu svojih uspjeha postigao upravo u prošlom desetljeću. Svoju nominaciju za izbor paraolimpijca desetljeća osigurao je osvajanjem brončane medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. u bacanju koplja. Uz to, u proteklih deset godina Branimir je bio svjetski (2015.) i europski (2016.) prvak, te se može pohvaliti i osvajanjem svjetskih medalja u bacanju diska (srebro 2013.) i petoboju (srebro 2011.).

Od ostalih rezultata vrijedi izdvojiti svjetsko srebro 2013. i europsku broncu 2012. u bacanju koplja. Ovo desetljeće će pamtiti i po dvostrukom rušenju svjetskog rekorda, kao i priznanju za najboljeg sportaša po izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora 2013. i 2015. godine. U sportskoj karijeri, na njega su najveći dojam ostavile prve Paraolimpijske igre 2008. u Pekingu kada je osvojio svoju prvu paraolimpijsku medalju: “Najbolji trenutak u mojoj sportskoj karijeri je, saznavši da sam na postolju, preskakanje ograde i odlazak majci u zagrljaj. U tom trenutku, vidjevši majčin osmijeh i suze radosnice, osjećao sam da sam postigao sve u životu”.

No, Branimir nije oduvijek u atletici. Prije nego što je počeo gubiti vid, bavio se rukometom koji je Branimirova ljubav iz djetinjstva. S treniranjem nije mogao nastaviti zbog bolesti, pa je započeo s atletskom karijerom. Prva disciplina kojom se bavio bila je višeboj, ali se s vremenom specijalizirao za bacanje koplja jer je ta je disciplina bila najsličnija rukometu. “Da imam zdrave oči, vratio bih se u rukomet. Rukomet je moja prva ljubav. Koplje sam i izabrao jer su treninzi zanimljiviji od drugih bacačkih disciplina, a ujedno najsličniji rukometu” – zaključio je Branimir.

Glasajte za svog miljenika

Svoj glas možete dati do četvrtka 28. siječnja 2021. na mrežnoj stranici http://www.allianz.hr/paraolimpijci gdje ćete naći i pojedinačne rezultate nominiranih sportaša i sportašica.