Projekt Otvoreni grad – transparentno poslovanje i komunikacija s građanima digitalnim putem

  Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić s predstavnicima tvrtke Libusoft predstavio je projekt “Kutina – Otvoreni grad”.  Cilj ovog projekta je digitalizacija gradske uprave i otvorenost prema građanima. Proces digitalizacije često se spominje na nacionalnoj razini kao vrlo važan i nužan, jer doprinosi optimizaciji poslovanja, transparentnosti, učinkovitosti i smanjenju troškova. U tom smjeru Grad Kutina razvija digitalizaciju kroz projekt Otvoreni grad unaprjeđujući nove funkcionalnosti uz pomoć tvrtke Libusoft.
  

„„Digitalizacija gradske uprave je upravo ono što nam je u 2020. godini omogućilo nesmetan rad i komunikaciju s našim sugrađanima. Grad Kutina je još 2005. krenuo raditi u smjeru potpune digitalizacije gradske uprave i mogu reći kako smo uvelike dogurali u našim naporima. Nadam se kako ćemo ići i dalje u korak s vremenom, raditi za boljitak sugrađana i olakšavati poslovanje našeg Grada. Digitalizacija gradske uprave ide na korist svim sugrađanima koje pozivam da istraže sve mogućnosti koje im nudimo i sve informacije koje se nalaze na platformi Otvoreni grad koju mogu pronaći putem web stranice https://moja.kutina.hr/ „ rekao je gradonačelnik Babić.


Grad Kutina je za partnera odabrao tvrtku Libusoft CICOM, tvrtku s kojom Grad Kutinu veže dugogodišnja suradnja, a koja već 28 godina razvija napredna rješenja za potrebe javnog sektora. Kutina je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su započeli s digitalizacijom i koji ju konstantno unaprjeđuju. Među novim sustavima je i sustav i-proračun koji treba služiti građanima, rekao je Tomislav Knežević iz tvrtke Libusoft.


i –proračun je funkcionalnost koja prikazuje proračun Grada Kutine na čitljiv i jasan način, a sadrži podatke od 2013. godine. U njemu su prikazane različite stavke proračuna , te je dozvoljena usporedba s prijašnjim godinama, a njime se zadovoljava i zakonska norma pristupu podataka koji su ovim putem dostupni svim građanima.”, rekao je Knežević.

Pročelnik za financije Grada Kutine Ivan Crnac naglasio je kako je projekt I-proračun već zaživio. “Naš je cilj da maksimalno surađujemo s građanima, a putem I- proračuna to je omogućeno. Mogu se vidjeti podaci prijašnjih godina, a putem programa i-proračun građani mogu kreirati proračun i imamo podatke da su građani i sudjelovali u kreiranju proračuna. Mogu se izvršiti i plaćanja putem kartica za sve ono što je u sustavu grada i građani imaju mogućnost uvida u sve isplate pravnim subjektima, što će se vremenom i proširiti na fizičke osobe. Tu interakciju u budućnosti želimo dodatno unaprijediti”, rekao je pročelnik za financije.


Direktorica tvrtke Libusoft Gordana Vlahović dodala je kako na ovi modernim rješenjima neće stati već se ide i na razvijanje novih sve kako bi se unaprijedila komunikacija s građanima i poslovanje grada.
  „Digitalizacija gradske uprave ide na korist svim sugrađanima koje pozivam da istraže sve mogućnosti koje im nudimo i sve informacije koje se nalaze na platformi Otvoreni grad koju mogu pronaći putem web stranice https://moja.kutina.hr/, jer ovi podaci trebaju služiti upravo građanima„ zaključio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Babić.

Što sve građani Kutine mogu pronaći na moja.kutina.hr?

SIG – Sustav informiranja građana, digitalni je servis koji ubrzava proces obrade i praćenja predmeta. Servis potpuno otvoren prema građanima putem kojeg imaju mogućnost uvida u svoje predmete u svim fazama rješavanja. Servis je dostupan putem računala, tableta ili mobilnog uređaja, a sve informacije se generiraju u realnom vremenu uz autentifikaciju.

iProračun brzo, točno i ažurno građanima prezentira sve relevantne informacije vezane uz proračun. Daje detaljan pregled gradskog proračuna, uvid u glavne gradske prihode, investiranje u školstvo, zdravstvo, vrtiće, kulturu, sport, poljoprivredu, komunalnu infrastrukturu i sve ostale informacije važne za održavanje i podizanje standarda naprednog grada po mjeri svojih stanovnika. Gradu pak, ovaj sustav omogućava kvalitetnu komunikaciju s građanima što u konačnici učvršćuje povjerenje i jača osjećaj sigurnosti.

Financijske kartice  siguran je i diskretan servis putem kojeg građani imaju uvid u izdane gradske račune te mogućnost plaćanja putem 2d bar koda. Servisu se pristupa putem autentifikacije, a svi podaci su aktualni i ažurirani te dostupni u bilo kojem trenutku.

Otvoreni podaci daju građanima cijeli niz različitih javno dostupnih informacijama o Gradu – prikaz relevantnih statističkih, brojevnih i raznih drugih pokazatelja sistematiziranih na jednom centralnom mjestu. Između ostalog mogu prikazivati podatke Državnog zavoda za statistiku (o stanovništvu, broju rođenih i umrlih, migracijama stanovništva, zaposlenosti, građevinarstvu, turizmu, školstvu, prometu…).

mojProračun, modernaaplikacija za participativno budžetiranje koja građanima pruža mogućnost da na jednostavan način, kroz intuitivno online rješenje, iskažu svoje mišljenje i predlože kako treba usmjeriti sredstva proračuna za predstojeću godinu. Grad Kutina želi znati mišljenje građana i čuti njihove želje. Argumentirani i utemeljeni prijedlozi dobrodošli su i biti će uvršteni u gradske planove.

iTransparentnost je online aplikacija koja na dnevnoj bazi daje pregled svih isplata iz Proračuna Grada prema pojedinim pravnim subjektima. Građani će moći u pretraživaču pronaći podatke o isplatama za proračunsku godinu, a klikom na pojedinu stavku dobiti dodatne informacije koje su sadržane u financijskim izvještajima Grada. Ne može transparentnije. Grad Kutina uvažava svoje građane, otvarajući im uvid u financije to će još jednom dokazati.

Uskoro na moj.kutina.hr

Digitalni obrasci, servis za online ispunjavanje i predaju obrazaca ispuniti će očekivanja mnogih građana. Brzo i jednostavno ispuniti i predati obrasce putem digitalnog servisa donedavno je bila samo ideja, ali ne i za gradsku upravu u Kutini. Digitalizacija stiže i u najkompleksniji dio administrativne komunikacije s Gradom. Bit će moguće ispuniti, predati i pretraživati različite obrasce putem online servisa koji pojednostavnjuje proces, štedi vrijeme i otklanja dvojbe oko toga što i kako ispuniti i kome predati.

Specifični izazovi digitalizacije gradske uprave u Hrvatskoj leže u tome što za svaku funkcionalnost trebamo vlastita informatička rješenja, uskladiva s hrvatskim zakonima i primjenjiva u hrvatskim poslovnim procedurama. Zato je Grad Kutina za partnera u projektu Otvoreni grad odabrao domaću tvrtku LIBUSOFT CICOM, koja već 28 godina razvija napredna rješenja za potrebe javnog sektora, ima potrebno iskustvo, znanje i rješenja namijenjena uslužnim servisima građana, informiranju građana i rješenja za digitalizaciju gradske uprave čiji su ciljevi optimizacija poslovanja, transparentnost, učinkovitost i smanjenje troškova.