Prihvaćen proračun za 2021. na razini 257 mln kn

  Gradsko vijeće Kutine usvojilo je proračun za 2021. godinu u iznosu od 257 mln kn, što je najveći proračun Grada Kutine do sada. „Budući da je realizacija proračuna za ovu godinu 163 mln kn možemo reći da smo visoko postavili letvicu“, rekao je na početku predstavljanja gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, te naveo kapitalne projekte za naredno razdoblje.


Prvenstveno mislim na projekt izgradnje novog Dječjeg vrtića za koji smo ishodili sve dozvole i nakon donošenja proračuna krenut ćemo s  realizacijom investicije. Sljedeće je izgradnja zgrade zajedno s  mostom preko Kutinice što će dati funkcionalnost novom trgu. Stambeno bi tom zgradom i zbrinuli HRVI branitelje koji su nezbrinuti. Nastavljamo s projektom Aglomeracija gdje smo rezervirali određena sredstva, nastavljamo s potporom gospodarstvenicima. Nismo zaboravili niti umirovljenike i planiramo dodjelu uskrsnica i božićnica , a nastojat ćemo realizirati i Dom za starije i nemoćne u suradnji sa SMŽ koja je taj projekt stavila i u proračun za sljedeću godinu. Radi se na realizaciji projekta rada škola u jednoj smjeni, što će početi sljedeće godine bar na jednoj školi, te će se posebna pozornost posvetiti poboljšanju poslovnog okruženja u poslovnim zonama i industrijsko logističkoj zoni”. rekao je gradonačenik predlažući proračun.


   Pročelnik za financije Ivan Crnac objasnio je da su razlozi za tako velik proračun očekivana sredstva iz EU, te povećanje poreznih prihoda i pomoći iz državnog proračuna. “Ulagat će se velika sredstva u kapitalne investicije poput novog dječjeg vrtića, ceste, a zadržati standard ustanova, sporta, kulture, obrazovanja. U smislu pronatalitetne politike i dalje je tu pomoć za udžbenike, a u proračunu su i sredstva za rad svih udruga”, kaže Crnac.
 

Ivica Glibo u ime Kluba vijećnika Mosta i Domovinskog pokreta pohvalio je proračun koji vidi kao ambiciozan, okrenut budućnosti, u koji se ulaže u sve ravnomjerno, od gospodarstva, do najmlađih. Potpuno suprotno stajalište o proračunu imala je nezavisna vijećnica Irena Vdović koja ističe kako grad raspolaže sa 60 mln kn više od prethodne vlasti, što kaže da se trebalo bolje iskoristiti.

Proračun je pun snova, to je pravi predizborni proračun i kao nezavisna vijećnica nisam mogla prihvatiti takav proračun. Ove godine nisam poslala niti amandmane jer mi je poručeno tijekom 3 godine da moji prijedlozi ne mogu naići na odobravanja. Uglavnom to su puste sanje i sumnjam da će se većina od najavljenog realizirati“, ističe Irena Vdović. Vijećnica je u raspravi prozvala MOST za licemjernu politiku, a Glibo ju je u odgovoru podsjetio kako je MOST dio vladajuće većine koji je spreman podržati dobre projekte i od strane oporbe, no ne snosi odgovornost što za njih Nezavisna lista nema dovoljno ruku.

Proračun su pohvalili Nebojša Čović HDZ, Dražen Kinderman, te Miroslav Šnjarić HSLS, koji ga smatraju razvojnim i ravnomjernim, te proračunom koji će ostvariti brojne želje građana Kutine, a kritike, kako je rekao i Antolović iz MOST-a smatraju politikantstvom.

 I nezavisna vijećnica Ana Balaško nije prihvatila prijedlog proračuna. “Ovaj je proračun za više od 100 mln kn veći od prethodnog. To su pusta obećanja čija je realizacija upitna, a u njemu nisu sadržana niti obećanja koja su dana u predizbornom programu, a koja dosad nisu realizirana”, kaže Balaško pobrojavši obećanja poput Doma za starije, bazena, mikrobiološkog laboratorija itd.

Babić je odgovorio kako je on optimista, te da će se uz planirane nove projekte raditi i na onima koji nisu realizirani, a neki od njih ističe da će obilježiti razvoj Kutine.
Klub vijećnika HSS-a proračun nije podržao zbog gradnje mosta preko Kutinice, kako je objasnio vijećnik Dragutin Vagner: ” To je velika stavka od 6 mln kn za koju ćemo se zadužiti sada kada se nije pametno zaduživati, pod izgovorom da bi trgovački centar trebao doći u prizemje zgrade na trgu dr. Franje Tuđmana. Nijedan grad nema na trgu trgovački centar, to se izbjegava i izmješta se promet s trgova, a uz to ovdje nam je i škola tako da to i s te strane nije dobro”, kaže Vagner.


Vijećnici SDP-a, nezadovoljni izostankom rasprave o njihovim amandmanima, nisu podržali proračun. Imali su 3 amandmana, no predali su ih sa zakašnjenjem, kako je temeljem poslovnika ustvrdio predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić, te se o njima nije niti raspravljalo. Sa 14 glasova za i 6 protiv proračun je izglasan. Usvojen je i rebalans proračuna za tekuću godinu kojim je izniveliran proračun za 2020. Babić je na kraju svima zahvalio rekavši kako su planirajući ovaj proračun uvršteni i neki od prijedloga koji su se mogli čuti na vijeću od strane svih vijećnika bez obzira na stranku, a koji će biti realizirani u narednom razdoblju.