Umjetno jezero u Kutini

Na sjeveroistočnom području Grada Kutine iduće bi godine mogla početi gradnja akumulacije Polojac. Taj projekt Hrvatskih voda važan je u obrani od poplava, ali i za osiguranje biološkog minimuma rijeke Kutinica koja prolazi kroz središte grada.

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda ističe kako je riječ o velikom i zahtjevnom projektu. „Kapacitet Akumulacije Polojac je 2 mil. m3 vode na lokaciji u prirodnoj udolini između Mišinke i Šartovca. Kutina će tako dobiti umjetno jezero uz koje će Grad moći urediti dodatne sportsko-rekreativne sadržaje i koristiti jezero u turističke svrhe. Dodatna je vrijednost ovog projekta što će omogućiti potrebni biološki minimum u rijeci Kutinici. Odnosno, u Kutinici će biti moguće regulirati vodostaj i kontinuirano osigurati dovoljnu količinu vode za potreban biološki minimum pa će i šetnje uz Kutinicu biti ugodnije za građane.“.
Generalni direktor Hrvatskih voda dodaje kako je pripremljena projektna dokumentacija te je predan zahtjev za izdavanje građevinskih dozvola. „Očekujem kako ćemo do kraja ove godine dobiti potrebne dozvole. Nakon toga krenut ćemo u parcelaciju i otkup potrebnog zemljišta i tako sve pripremiti za početak gradnje.
Procijenjena vrijednost projekta Akumulacija Polojac je 55 mil. kn. Zoran Đuroković najavio je kako će Hrvatske vode projekt prijaviti za financiranje iz Europskih fondova kroz mehanizam za oporavak i otpornost. „Ukoliko to ne bude moguće, Hrvatske vode će u suradnji i partnerstvu sa Gradom Kutinom naći druge načine financiranja i realizacije ovog projekta.“, zaključio je generalni direktor Hrvatskih voda.