Šuma hrasta lužnjaka u Ravniku

Velike vrijednosti krije autohtona šuma hrasta lužnjaka u Ravniku. Pod korijenjem hrastova starih 140 godina rastu mlade sadnice, nastale prirodnim putem. Davor Janković, upravitelj Šumarije Popovača prilikom obilaska istaknuo je kako su generacije šumara odgajale ovu šumu. „To je vrhunac šumarstva, vrhunac naše struke i nadamo se da će takvih šuma biti sve više. Ovdje možemo vidjeti najbolje što postoji u Hrvatskoj. Ta sastojina spremna je sad za sječu, drva industrija dobit će vrhunski materijal, a mi ćemo dobiti pomladnu površinu koja je već obnovljena prirodnim putem ovim matičnim stablima. Dakle, tu ispod starih stabala već se nalazi mlada šuma, mladi hrastići, a očekujemo i još jedan urod žira s kojim će broj sadnica, odnosno ponika po hektaru, svakako biti dovoljno velik da bi mogli obnoviti šumu kako to šumari rade već generacijama.“

Da bi došli do zadnje faze, koja je gotovo na kraju, potrebno je podosta vremena ali i truda. Hrast lužnjak heliofilna je vrsta, odnosno ne podnosi zasjenu starih stabala, a s obzirom da je ponik već prisutan, u što skorijem roku potrebno je posjeći postojeća stabla, kako bi se omogućio rast novih.  

„Dakle dalje radimo samo normalne uzgojne radove. Štitimo taj ponik koji će u narednom periodu, normalnim rastom i normalnim njegama, nažalost tek za 140 godina, pretvoriti se u postojeću šumu. Naš je zadatak da svakih 10-ak godina uđemo na tu površinu, te dio lošijih stabala izvučemo iz sastojine, kako bi ona najbolja uspješno dočekala kraj ophodnje, odnosno tih 140 godina“ – pojasnio je Janković. 

U blizini se nalazi i gnijezdo orla štekavca, zaštićene vrste koja zahtjeva puno pažnje i kvalitetnu šumu. Naime, svija gnijezdo samo na starim i izuzetno kvalitetnim, možemo reći i najboljim stablima hrasta lužnjaka.