Skupština Udruge OSI Kutina

Udruga osoba s invaliditetom OSI Kutina unatoč otežanim uvjetima rada uslijed pandemije corona virusa redovito provodi svoje programe i projekte te pruža pomoć i brine o svojim članovima. Istaknuto je to na redovnoj skupštini Udruge na kojoj su usvojeni Izvještaj o radu i financijski izvještaj te Operativni plan za 2021. g.
Udruga OSI Kutina u 2019. godini provodila je 15 projekata te je prošle godine odobreno 5 projekata, 2 programa i 2 projekta iz Udruge OSI. Predsjednica Udruge Jozefina Kranjčec istaknula je kako je to uspjeh cijele Udruge te je posebno istaknula i pohvalila stručni tim kao i sve zaposlene asistente i žene koje pružaju izvaninstitucionalnu socijalnu uslugu – pomoć u kući. „U 2019. Udruga OSI imala je zaposleno 45 osoba plus 3 osobe na stručnom osposobljavanju.“, rekla je predsjednica Udruge te je dodala kako „Udruga OSI napreduje kako po broju i vrstu pruženih usluga tako po broju odobrenih projekata, visini pribavljenih financijskih potpora i povećanom broju zaposlenih. Udruga je u 2019. godini ostvarila prihod od 3.02 mil kn koji je ostvaren kroz programe i projekte i utrošen za pružanje socijalnih usluga i poboljšanje kvalitete života članova Udruge i zaposlenih osoba.“, naglasila je predsjednica Udruge OSI.
Programi i projekt iz 2019. godine nastavljeni su i 2020. godine te su krajem ove godine završeni uspješni projekti Žena nije sjena iz programa zapošljavanja žena Zaželi i projekt Svaki dan uz Osobnog asistenta olakšan. „To su važni projekti za lokalnu zajednicu te se nadamo da će oni biti nastavljeni. Projekte smo pripremili i prijavili na Natječaje pa se nadamo da će biti i odobreni na dobrobit naših članova i zaposlenih u ovim projektima.“, rekla je Jozefina Kranjčec.
U Operativnom planu za 2021. g. Udruga OSI Kutina fokus će usmjeriti na apliciranje projekta po objavljenim natječajima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) i Europsko programa zapošljavanja i socijalne inovacije (EaSI) te pružanja socijalnih usluga.
U Udruzi OSI Kutina 2021. godinu žele obilježiti ostvarenjem novih ciljeva kao što su:
– Rana intervencija za djecu s teškoćama u razvoju do 7 godina kroz: pružanje logopedskih tretmana, pružanje radno-terapijskih tretmana i fizikalne terapije za djecu s teškoćama i OSI.
– Opremanje senzorne sobe za djecu s teškoćama u razvoju
– Nabaviti novo kombi vozilo

Na redovnoj Skupštini Udruge OSI Kutina najavljen je i novi veliki projekt; izgradnja vlastitog Centra za pružanje socijalnih usluga i obavljanje Osnovne djelatnosti Udruge.
Naime, prostori u kojima Udruga OSI obavlja svoje redovne aktivnosti i brojne projekte programe i projekte mali su i postali su nedostatni te su razmješteni na nekoliko lokacija. Kako postoji mogućnost za sufinanciranje izgradnje Centra za socijalne usluge u visini do 15 mil. kn Udruga OSI Kutina tu vidi mogućnost da uz suradnju s Gradom Kutina iskoristi ovu priliku i Izgradi Centar koji bi znatno unaprijedio rad Udruge i razinu socijalnih usluga koje pruža Udruga.
Udruga nada se kako će Grad pomoći u pronalasku lokacije za izgradnju Centra, a Udruga će iduće godine pribaviti potrebnu dokumentaciju.