S kombijem punim migranata bježao policiji pa sletio u kanal

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je 4. listopada 2020., po zaprimanju kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke protiv državljanina Republike Hrvatske i Republike Srbije (2001.), ispitalo osumnjičenika i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv njega zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, prisile prema službenoj osobi te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 19-godišnjak 2. listopada 2020. oko 18 sati, na području općine Okučani, postupajući zajednički i dogovorno s nepoznatim osobama, u nakani da se nepripadno okoristi za 1.500,00 eura, na autocesti A3 Bregana–Lipovac kod Okučana, u kombi vozilo kojim je upravljao preuzeo državljane Afganistana za koje je znao da su ušli u Republiku Hrvatsku nezakonito izvan graničnog prijelaza. Osnovano se sumnja da ih je okrivljenik smjestio u teretni prostor koji nije bio namijenjen prijevozu osoba, u kojem nije bilo sjedala i sigurnosnih pojaseva za prijevoz putnika, niti otvora za strujanje svježeg zraka, zbog čega im je bilo otežano disanje.

Osnovano se sumnja da je istog dana oko 19 sati na području Popovače, upravljao kombi vozilom u kojem su bili migranti autocestom A3 Bregana–Lipovac u smjeru Zagreba, a kada su ga uočili policijski službenici u civilnom vozilu te ga radi kontrole pokušali zaustaviti uporabom zvučne i svjetlosne signalizacije na traci za isključivanje prema naplatnoj postaji Popovača, okrivljenik se nije zaustavio već je pristajući da ugrozi živote ilegalnih migranata koje je prevozio, povećao brzinu kretanja vozila i unatoč spuštenoj rampi izašao s autoceste kroz pomoćni ulaz naplatne postaje Popovača, namijenjen za ulaz teretnih vozila na autocestu iz suprotnog smjera od njegovog smjera kretanja. Okrivljenik se zatim, osnovano se sumnja, nastavio kretati većom brzinom od dozvoljene u smjeru centra Popovače te vožnjom onemogućavao policijsko vozilo da ga pretekne i zaustavi te uslijed takve vožnje sletio kombi vozilom i udario u odvodni kanal. Okrivljenik je uhićen, a do ozljeđivanja ilegalnih migranata nije došlo.

Sucu istrage Županijskog suda u Sisku je predloženo da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela. Sudac istrage prihvatio je ovaj prijedlog i odredio okrivljeniku istražni zatvor na temelju naznačenih osnova.