Održano 10. „Miholje u Ludini“

Kulturno-umjetničko društvo Mijo Stuparić iz Velike Ludine po deseti puta ove je godine održalo svoju manifestaciju „Miholje u Ludini“. S obzirom na novonastalu situaciju i propisane epidemiološke mjere, program je bio nešto skromniji od dosadašnjih. Od 25. do 29. rujna održana su misna slavlja, a prvo je ujedno predstavljalo i Zaziv Duha svetoga za početak nove vjeronaučne i školske godine. U sklopu duhovne priprave, u nedjelju 27. rujna sisački biskup mons. Vlado Košić podijelio je sakrament svete Potvrde, a o sv. Mihaelu arkanđelu te značenju njegova imena kroz tri je misna slavlja govorio vlč. Nikola Majcen.

Središnjem događanju, misnom slavlju i programu koji je uslijedio uz svećenike iz susjednih župa, nazočio je i bivši ludinski svećenik, a danas upravitelj Župe sv. Lovre u Petrinji, vlč. Josip Samaržija.

Nije izostao niti kulturno-umjetnički program, naime, on je izveden kao što se to nekada činilo, ispred crkve, na prostoru gdje su se župljani i družili do dugo u noć.  Dodajmo i kako je u manifestaciju ove godine uključen velik broj sudionika, a radove djece i DV Ludina i OŠ Ludina moguće je razgledati, kao i etno kutak KUD-a „Mijo Stuparić“, u velikoludinskoj knjižnici. Najbolju su predstavljeni i prigodno nagrađeni 28. rujna, u sklopu pjesničke večeri održane u čast obljetnice rođenja književnika Mije Stuparića (1881. – 1956.), a u programu su sudjelovale učenice 8. razreda OŠ Ludina s prof. Andrijanom Mihaljević, lokalna pjesnica Ljiljana Marković, te pjevačka skupina KUD-a koja je uz izvođenje tradicionalnih moslavačkih pjesama čitala i stihove Marije Pavković rođ.Vukelić te Mije Stuparića. 

Ovo Miholje bilo je posebno i po tome što je svoj prvi nastup imao i župni zbor mladih, a velik se broj članova župnog caritasa uključio u samo uređenje okoliša i prostora crkve, dok su članice KUD-a izložile crkveno narodno ruho. Manifestaciju su podržali i priključili joj se i predstavnici Općine Velika Ludina predvođeni općinskim načelnikom Draženom Pavlovićem, te predstavnici Hrvatske policije, Predrag Fitnić, načelnik Policijske postaje Kutina i Alen Bilandžija, načelnik postaje Prometne policije Kutina.