Održana 35. sjednica Općinskog vijeća Općine Velika Ludina

U skladu s epidemiološkim mjerama, sukladno uputama Ministarstva uprave elektroničkim putem, 21. listopada, održana je 35. sjednica Općinskog vijeća Općine Velika Ludina. Najvažnija odluka odnosila se na III. izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna kao i na donošenje projekcije proračuna za slijedeću godinu. Kako je istaknuo načelnik Dražen Pavlović ovim izmjenama i dopunama općinskog proračuna Općina Velika Ludina predala je svoje vodne građevine, sukladno Zakonu o vodama, u vlasništvo zajedničkom komunalnom poduzeću Moslavina d.o.o. „Proračun je znatno zbog toga povećan, ali to nije realan novac već knjigovodstvena stvar. Proračun je prije izmjena iznosio gotovo 23,9 milijuna kuna, a sada s ovim povećanjem 5,65 milijuna kuna iznosi gotovo 30 milijuna kuna.“

Zbog smanjenja realnih prihoda, ali i vremenskih uvjeta, neki su manji vanjski radovi odgođeni za slijedeću godinu. „To se uglavnom odnosi na asfaltiranja i slične radove. Malo smo to sada i usporili jer nas je dogradnja i opremanje Dječjeg vrtića došlo više od planiranog. Uglavnom, od ničega ne odustajemo, samo smo odgodili te neke manje vanjske radove za proljeće“ – pojasnio je načelnik Pavlović.

S obzirom na trenutnu koronakrizu donesena projekcija proračuna za 2021.godinu bitno je smanjena u odnosu na prijašnje planove. „Ove godine planiran je dosta idiličan proračun, no, na kraju zbog ove krize morali smo neke stvari i promijeniti stoga je projekcija proračuna za iduću godinu dosta oprezna. Trenutno se radi o iznosu od oko 10 milijuna kuna, no, kako će godina odmicati kraju, imat ćemo bolji uvid u cjelokupnu situaciju“ – napomenuo je Pavlović.

Općina Velika Ludina i slijedeće godine očekuje značajna financijska sredstva iz EU fondova. Važni projekti poput izgradnje parka, sportske dvorane te komunalne infrastrukture u Moslavačkoj ulici već su pripremljeni.

Također, Općinsko vijeće donijelo je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Velika Ludina. Poljoprivredno zemljište koje je Programom predviđeno za zakup, a riječ je o 550,8533 hektara, na području katastarskih općina Grabrov Potok, Katoličko Selišće, Ludina, Okoli, Ruškovica i Vidrenjak, daje se u zakup na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje.  Maksimalna površina koja se može dati u zakup nekoj osobi iznosi 200 ha. Javni natječaj, koji se očekuje tijekom mjeseca studenog, objavit će se na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Općine Velika Ludina u trajanju od 30 dana.