Održana 21. sjednica Županijske skupštine

U petak, 16.listopada 2020. održana je 21. sjednica Županijske skupštine, kojoj je, od ukupno 42 vijećnika nazočilo njih 30. Sjednica je započela Aktualnim satom.

Prva dva pitanja županu Ivi Žiniću uputio je Milan Brigljević (DP). Prvo se odnosilo na olakšice za obrtnike i male gospodarstvenike kojima je korona kriza znatno smanjila ukupne prihode, gradovi i općine su to učinili, ali sa županijskim ustanovama to nije tako, naveo je Brigljević. Ugostitelj koji svoju djelatnost obavlja u prostoru Doma za satrije i nemoćne u Sisku ne može, radi epidemioloških mjera obavljati svoju djelatnost, ali se iznos najamnine za prostor nije umanjio, pojasnio je Brigljević. Osvrnuo se i na stanje županijskih financija, istaknuo da je dug 58 mln kn i da će kada na naplatu dođu sva potraživanja iznos duga biti oko 200 mln kn. Navodi kako Županija nije izvršila svoje financijske obaveze iz prošle godine, pa je, što je protivno zakonskim odredbama, zaostatke iz prošle godimne platila sredstvima iz ovogodišnjeg proračunskog novca.

Odgovarajući na vijećnička pitanja župan Ivo Žinić je istaknuo da je upoznat s problemom ugostitelja koji svoju djelatnost obavlja u prostoru Doma za starije i nemoćne u Sisku i da će njegov zahtjev biti razmatran na sljedećoj sjednici Upravnog vijeća.

Župan je podsjetio i na paket mjera Vlade RH gospodarstvenicima u sklopu kojih je izdvojeno za plaće 6,5 mlrd kn, spašeno je 11,5 tisuća radnih mjesta, a iz tog financijskog paketa za gospodarstvenike u našoj županiji izdvojeno je 120 mln kn. Mi smo iz svog Proračuna izdvojili za potpore oko 1 mln kn , rekao je Žinić.

Stanje financija u Županiji je stabilno, nema dugovanja od lani, veći dio je pokriven kreditnim zaduženjem od 25 mln kn, a normalno funkcioniranje sustava osigurat ćemo i kreditom od 80 mln kn, za koji smo dobili suglasnost Ministarstva financija i poslovne banke. Predviđamo kako ćemo do kraja ove fiskalne godine imati minus od oko 35 mln kn, zaključio je župan.

Župan se osvrnuo i na primjedbe oporbe o „poskupljenju“ projekta izgradnje Središnjeg paviljona. Najniža ponuda po Natječaju koji smo mi raspisali bila je 106 mln kn, očekuje se da će do kraja godine biti završen Središnji paviljon, nije se odstupilo od cijene građevinskih radova

Stjepan Markanović (HDZ) osvrnuo se na ulaganja u zdravstvo na području županije, te na projekte poticajnog poduzetništva naglasivši kako se u javnosti možda nedovoljno prepoznaju napori SMŽ .

Odgovarajući na vijećničko pitanje župan Ivo Žinić je podsjetio na ulaganja u zdravstvo kroz energetsku obnovu zgrada Domova zdravlja u Sisku (7,9 mln kn), Petrinji (2,8 mln kn) i Glini (1,1 mln kn), ulaganjima u Primarnu zdravstvenu zaštitu kroz ulaganja u opremu i PISMO Novska – SMŽ kao središte gaming industrije.

Nakon što su opremljene dvije zgrade Poduzetnički inkubator PISMO 1 i PISMO 2 u tijeku je projekt vrijedan 450 mln kn –Izgradnja Campusa gaming industrije, koji je ušao u strateški projekt RH, a čija bi realizacija trebala započeti već u svibnju iduće godine.

Mijo Latin (HSS)- „Nedavno je održana sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa vezano uz prijavu protiv Vas i Vašeg zamjenika.“Drugo pitanje je stanje u Rafineriji i gubitak radnih mjesta. Latin je podsjetio župana na „obećanja“ iz predizborne kampanje, te kako, iako je oporba tražila, nije održana tematska sjednica o Rafineriji. Pitao je župana jeli upoznat s Ininim projektom „Miskantus“.

„Nemamo odgovor o Odluci Povjerenstva, a kada ga dobijem javnost će biti obaviještena, rekao je župan Žinić odgovarajući na prvo pitanje.

Nikada nisam spriječio održavanje tematske sjednice, mi smo u nekoliko navrata pokušali dogovoriti tematsku sjednicu, a održao sam dvadesetak sastanaka i sa sindikatima, vlasnicima i s upravom društva. Tražili smo rješenja. Uvijek sam zastupao interese radnika i volio bih da se može zadržati ta proizvodnja. Zbog promjena i na tržištu, zbog promjena u načinu poslovanja sve se mijenja. Nafta koja se crpi na području naše županije nije, po neovisnim stručnjacima, dostatna da bi se ovdje prerađivala. Demantirao je navode da je izjavio kako će se prestati baviti politikom, ako se promijeni situacija u Rafineriji Sisak.

Dubravka Medved (HDZ) tražila je informaciju o epidemiološkoj situaciji u našoj županiji i o temama sa sastanka župana i predstavnika gradova i općina sa članovima Vlade RH.

Odgovarajući na prvo pitanje župan je izvjestio o održanoj sjednici Stožera CZ i Kriznog stožera, te izvijestio da je na današnji dan 11 oboljelih, a 15.listopada, dan ranije ih je bilo 49.

Čitav set mjera koji je ovih dana propisan od Nacionalnog stožera civilne zaštite je prenesen na naš Stožer civilne zaštite i jučer je donesena odluka o posebnim mjerama za našu županiju koje će vrijediti od 22. listopada narednih 14 dana. To su one mjere koje su već bile propisane, ali ojačane nekim novim mjerama, po kojima će biti zabranjeni ulasci i izlasci iz domova zdravlja, domova za starije i nemoćne osobe, te iz bolnica. Odgođena su sva događanja, pa tako i službeno obilježavanje Dana hrvatskih branitelja SMŽ u Farkašiću.

Pozvali smo stožere civilnih zaštita gradova i općina iz razloga da stvore i omoguće određene izolacijske jedinice na svojim područjima u slučaju da eskalira ova situacija, da se pojavi veći broj pozitivnih osoba na COVID-19. Kao što znate županija ima, osim bolničkog sustava, naše OB Dr.Ivo Pedišić, jednu izolacijsku jedinicu u Ravniku koja ima ograničene smještajne kapacitete. S te strane smo dali nalog da do ponedjeljka svi stožeri civilne zaštite gradova i općina osiguraju, odnosno daju mjesto i prostor u kojem će se moći izolirati i staviti osobe koje neće biti u bolničkom sustavu.

One osobe koje su pozitivne na COVID-19 i imaju simptome, idu na bolničko liječenje, a oni koji su pozitivni na COVID-19, a nemaju simptome, ići će u izolacijske jedinice. Osobe koje su bili kontakti zaraženih, bit će u kućnoj samoizolaciji.

Odgovarajući na drugo pitanje pohvalio je ideju Vlade da uključi u kreiranje svojih politika i županije, gradove i općine. Na prošloj sjednici razgovaralo se o kontinuiranoj suradnji i razmjeni mišljenja, decentralizaciji države, poreznoj politici i poreznoj reformi, kao i poreznim prihodima koji bi po prijedlogu bili, u gradovima i općinama, te županija povećani. Razgovaralo se i o projektima koji se financiraju iz EU odnosno budućoj financijskoj perspektivi.

Nakon Aktualnog sata vijećnici su prihvatili sva Izvješća, prijedloge i Odluke po svim točkama Dnevnog reda 21. sjednice Županijske skupštine.