Moslavci uključeni u kampanju Hrvatska volontira

Nacionalna kampanja Hrvatska volontira ove se godine po 10.puta održala pod sloganom „Važna društvena mreža“. Iako se tradicionalno održava u svibnju, zbog situacije izazvane pandemijom COVID-19 premještena je na  period od 23. do 26. rujna.

Kampanjom se ukazalo na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Jednu od osnovnih vrijednosti demokracije predstavljaju građani koji se aktivno uključuju u sva područja društvenog djelovanja. Biti aktivan i odgovoran dvije su osnovne vrline svakog građanina, ali i organizacija koje u svoj rad uključuju volontere. Fenomen volontiranja čini nas osjetljivijima za drugo i drugačije i snažnijim u opredjeljenju za kreiranje promjena u društvu, humanizam i održivi razvoj društva.

S područja naše županije kampanji se priključilo 8 ustanova, odnosno udruga i zaklada, a četiri su s područja Moslavine.

OŠ Zorke Sever  održala je akciju prikupljanja plastičnih boca i čepova. Plastične boce će prodati i sav prikupljeni novac staviti u Ekokasicu iz koje će pomoći učenicima slabijeg imovinskog stanja, dok će čepove donirati Udruzi slijepih i slabovidnih Sisačko-moslavačke županije. Također, Školska zadruga Zora prodavala je u holu škole te na prigodnim štandovima tiskano izdanje digitalne kuharice „Orašasti plodovi“, a sav prikupljeni prihod također je namijenjen za učenike slabijeg imovinskog stanja.

KUD „Repušnica“ organizirao je radionicu “Zlatno žito dozrelo”. Uz prikaz žetve žita u Moslavini izrađivali su se i suveniri od žitnih klasova uz prigodne pjesme iz Moslavine u izvedbi članica pjevačke skupine KUD-a.

Kulturno-umjetničko društvo “Mijo Stuparić” ove se godine pridružilo kampanji s tri različite aktivnosti. Prvoga dana uređivao se centar mjesta Velika Ludina, drugi dan je bio  rezerviran za uređenje crkve sv. Mihaela te pripremu aktivnosti povodom Dana župe – Miholja. Treći i četvrti dan izrađivani su promotivni materijali te se pripremala izložba o kulturnoj baštini ludinskog kraja.

Zaklada Sandra Stojić  održala je  dvodnevno druženje s volonterima aktivnim u vrijeme korone.