Josipa i Kristijan Bencek iz Kutine svoje znanje usmjerili ka izradi aplikacija

U Poduzetničkom inkubatoru  PISMO u Novskoj rade mladi supružnici, Josipa i Kristijan Bencek, vlasnici tvrtke „GROW“ – art de development iz Kutine.

Josipa i Kristijan bili su polaznici treće generacije edukacije za razvoj videoigara u Novskoj. Prije godinu dana uspješno su završili predavanja, uz potporu Županije, HZZ-a i Grada Novske osnovali vlastitu tvrtku, a umjesto izrade videoigara, znanje su usmjerili prema izradi aplikacija. Prva koju su osmislili, o ljudskom tijelu, namijenjena je učenju i upoznavanju  organa u tijelu, dok je druga aplikacija namijenjena posjetiteljima Poduzetničkog inkubatora PISMO 1 i PISMO 2, naime, vodi ih kroz sve prostore.

Na Social Impact natjecanjima, Josipa i Kristijan dobili su nagrade za poduzetnički poduhvat. Dobivena sredstva od jedne nagrade plemenito su odlučili  pokloniti i  pomoći djeci bez roditelja u Dječjem domu Vrbina Sisak.

Aplikacija, kojom su trenutno zaokupljeni,  promijeniti će život gluhim osobama i poboljšati kvalitetu njihovog života. Josipa kaže, „gluhi teže komuniciraju, posebno ako druga osoba ne zna znakovni jezik, i aplikacija će im omogućiti veću samostalnost“. Riječ je o aplikaciji  koja bi govor druge osobe uz pomoć tehnologije prevoditelja u mobilnom telefonu ili sličnom uređaju, pretvarala u slikovni prikaz na ekranu u naočalama gluhog.  Pomoću prevoditelja u uređaju govor koji ne čuju, na bilo kojem jeziku bio bi vidljiv.

 „Ovo je projekt inovativne prirode, u potrazi smo za investicijama kojima bi uspjeli završiti projekt“ – zaključuju  Josipa i Kristijan.

Izvor: https://www.novska.in/