Cvijeće za Svi svete

U danima oko blagdana Svih svetih većina užurbano traži cvijeće za najmilije koji više na žalost nisu sa nama. Unatoč brojnim problemima ponuda je i ove godine bogata, a cijene su na razini prošlogodišnjih. Više o samoj ponudi ispričao je Domagoj Cerovec, uzgajivač cvijeća iz Volodera: „Proizvodimo krizanteme, špine, margarete i sve ostalo prigodno cvijeće za aranžiranje za Svi svete. Dakle proizvodimo rezano cvijeće, kao takvog ga i prodajemo, te izrađujemo aranžmane. Imali smo prilike, kao uzgajivači, položiti za i aranžere, pa se bavimo i time.“

Gotove aranžmane prodaju na obližnjim tržnicama, dok rezano cvijeće, slažu u bunt koji sadrži 10 komada, te u posebnim kantama za trasnport dostavljaju do cvjećarnica.  S obzirom na specifičnost ovog zanimanja, te na trenutnu situaciju vezanu uz epidemiju koronavirusa proizvođači cvijeća nadaju se kako će uspjeti prodati svoje proizvode.  „Dosta smo svi u panici. Ova godina je specifična, teška. Nadamo se da ćemo uspjeti sve prodati iako su narudžbe puno slabije od prošlogodišnjih. Također i cvjećari su u panici, ali nadamo se pozitivnom ishodu“ – napominje Cerovec.

Najtraženija vrsta je i ove godine krizantema. Ona ima posebnu simboliku jer predstavlja žaljenje i prolaznost, a svakako je zanimljivo da cvjeta samo u studenom. Dolazi u različitim bojama, a svaka od njih, prema jeziku cvijeća ima svoje posebno značenje: bijela simbolizira čistoću, mir i nevinost,a žuta energiju i toplinu. Cijena jednog cvijeta prve klase u veleprodaji je 8 kuna, dok je maloprodajna cijena oko 10 kuna. „Sada na kraju sezone imamo problem s gusjenicama i kuruznim moljcem. Pošto se u blizini nalaze velike površine pod kukuruzom, s početkom berbi napravljena nam je velika šteta. U procesu berbe podiže se taj kuruzni moljac i dolazi do plastenika te nam uzrokuje velike štete, a nažalost više ne smijemo tretirati biljke s obzirom da su u punom cvatu. Gubitaka nešto bude, ali trudimo se da situacija bude pod kontrolom“ – pojašnjava Cerovec.

Osim problema s insektima, veliki problem predstavlja i manjak radne snage, no uz pomoć rodbine, kumova i prijatelja, uspješno i ove godine organiziraju samu berbu i prodaju. Iako prodaja traje samo nekoliko dana, sa samom se proizvodnjom počinje već početkom srpnja, a nerijetko i ranije. Uz pripremu tla potrebno je pravoremeno nabaviti sadnice koje do uzgajivača dolaze u posebnim kontejnerima. S početkom sadnje, počinje još i čitav niz popratnih radova u uzgojnom procesu.

Unatoč ljubavi prema tom poslu uzgajivači cvijeća teško prolaze kroz novonastalu situaciju i izazove na tržištu te se ne planiraju više širiti. „Ovaj posao unatoč tome što ga volimo i bavimo se njime preko 20 godina, treba znati raditi. Svima onima koji se planiraju ovime baviti, preporučam da to ne čine ukoliko nemaju dovoljno znanja. Puno puta smo i sami razmišljali o odustajanju, ali eto, još nekako se snalazimo, no, ne znamo koliko ćemo dugo.“ – zaključuje vlasnik OPG-a.

Diljem kršćanskog svijeta, povodom blagdana Svih svetih vjernici masovno posjećuju groblja i nose cvijeće na grobove onih koji više nisu s nama, te se nadamo da će i ovo s OPG-a Cerovec, kao i cvijeće ostalih naših lokalnih proizvođača pronaći svoje mjesto na vječnom počivalištu.