Program uz Dan Grada Kutine: 764. obljetnica u specifičnim okolnostima

Dan Grada Kutine koji se obilježava 10. studenog ove će godine biti održan u specifičnim okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa. Danas je u Poduzetničkom inkubatoru na konferenciji za novinare predstavljen program uz 764. obljetnicu, a predstavili su ga organizatori događanja, predstavnici ustanova i udruga s područja Grada Kutine. Konferencija je održana sukladno epidemiološkim mjerama.


Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić svečanu sjednicu Gradskog vijeća najavio je za 10. studenog uz znatno sužen broj prisutnih, gdje je u prvi plan stavio dodjelu godišnjih nagrada Grada Kutine o kojima će idućeg tjedna konačno odluku donijeti Gradsko vijeće na on line sjednici u utorak 4. studenog.


  “Znamo svi da je obilježavanje Dana grada ove godine u znaku epidemioloških mjera. Sva događanja će biti prilagođena epidemiološkoj situaciji, ali i podložna promjenama ovisno o tome kakva situacija bude u tom trenutku. Nije isključeno da se neka od događanja neće održati, jer ne možemo predvidjeti kakva će biti situacija”. rekao je gradonačelnik.



Planirani događaji počet će sutra u 12 sati otvaranjem novouređenog prostora Društva naša djeca Kutina u zgradi Centar 2, kako je najavila ravnateljica vrtića Sandra Todorov u ime DND-a. Grad je ove godine želio dati naglasak na dječje želje jer su djeca posebno zakinuta trenutnom situacijom, te je tako uz natječaj Knjižnice Moja priča čije ćemo uratke moći pogledati on line, otvoren i novi literarni natječaj u organizaciji gradskih škola pod nazivom „Moj grad 2025“.


“Htjeli smo da djeca osnovnih i srednjih škola pišu o tome gdje vide grad Kutinu u narednih 5 godina, ali i sebe osobno. Kao Grad želimo čuti što žele naši mlađi sugrađani i djeca . Bitno je i što misle umirovljenici. mjesni odbori, ali želimo čuti što žele mladi ljudi s područja Kutine”, ističe Babić.


U sklopu dana Grada Kutine obilježava se i Dan hrvatskih branitelja Grada Kutine o kojem je nešto više rekao predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Damir Badanjak. “Mi smo se uklopili u situaciju. Obilježavanje počinjemo u 17 sati kada dočekujemo maratonce udruge “Heroji ne umiru”. Nakon toga položit ćemo vijence i zapaliti svijeće na kutinskom groblju kod Križa s krunicom. I ovim putem pozivam branitelje da se ne okupljaju u velikom broju, najviše od 30 do 50 na otvorenom. Nakon toga je sv. misa u Crkvi MB Snježne”.


Događaji će se održavati gotovo svakodnevno do 14. studenog, a među njima je i tribina Matice hrvatske Kutina posvećena 90. obljetnici rođenja msg . Vladimir Stankovića koju je za 8. studenog najavio predsjednik Matice hrvatske Dragutin Pasarić, a iste večeri bit će izveden koncert Varaždinskog komornog orkestra u POU Kutina.

Kulturna i druga društvena zbivanja u sklopu Dana grada najavili su danas u ime udruga i ustanova Knjižnice, Muzeja Moslavine, POU, Turističke zajednice, Dječjeg vrtića Kutina, te Zaklade Sandra Stojić, Suzana Pomper, Jasmina Uroda Kutlić, Jasminka Molnar, Ivana Grdić, Sandra Todorov, te Suzana Fehlen.

Najveći dio programa bit će održan na sam Dan grada 10. studenog. Kroz događaj TZ Grada Kutine “Moja SJAJna Kutina” zasvijetlit će kutinske znamenitosti, dok će u POU Kutina biti održan Jazz koncert Darka Misirače. Muzej će 10. 11. biti otvoren za posjetitelje, a Zaklada Sandra Stojić uz lampione pustit će i poruke dobrih želja. Događaji će će biti održani i u unutarnjim i u vanjskim prostorima, a neki od njih i putem on line prezentacija.


Važno je naglasiti kako će svi danas najavljeni događaji biti održani uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.
 

  Program uz obilježavanje Dana grada Kutine možete pogledati u nastavku: