Zavrešetak projekta Žena nije sjena

Završen je projekt „Žena nije sjena“, kojeg je Udruga OSI Kutina provela u okviru Nacionalnog programa zapošljavanja žena Zaželi.
Kroz ovaj projekt zaposleno je 10 žena iz teže zapošljive skupine te su u protekle dvije godine pružale pomoć u 50 kućanstava na području Grada Kutine, Grada Popovače, Općina Lipovljani i Velika Ludina, s pripadajućim naseljima. Zaposlene žene radile su poslove pomoći i brige za starije osobe s invaliditetom te članove Udruge.
Udruga “OSI” Kutina uspješno je prijavila i ostvarila financijsku podršku u iznosu 2.015.546,69 kn bespovratnih sredstava u 100% iznosu financiranja od strane davatelja sredstava.
Predsjednica Udruge “OSI” Kutina Jozefina Kranjčec izrazila je zadovoljstvo provedenim projektom, ali i žaljenje jer nije raspisan novi Natječaj za nastavak projekta Zaželi. „Imamo obećanja iz nadležnog ministarstva da će biti raspisan novi Natječaj. Nadamo se da će se ovaj projekt, koristan za lokalnu zajednicu i društvo općenito nastaviti u Kutini te da će naže gerontodomaćice biti ponovo zaposlene, a korisnici naših usluga ponovo imati pomoć koja im je unaprijedila kvalitetu življenja.“
Martina Jurišić, voditeljica projekta „Žena nije sjena“ dodala je kako su kroz projekt u protekle dvije godine zaposlene su žene iz evidencije HZZ-a najviše srednjom stručnom spremom s naglaskom na starije od 50 godina. One su završile i potrebne programe edukacije te su stekle zvanje gerontodomaćice. Tako su poboljšale svoju položaj na tržištu rada. Voditeljica projekta također se nada kako će program „Zaželi“ biti nastavljen. „Pripremili smo prijavu na Natječaj te samo čekamo da bude raspisan. U protekle dvije godine projekt se pokazao prijeko potrebnim i opravdanim. Njegov nastavak traže korisnici usluga i naše zaposlene žene, gerontodomaćice.“
Partneri Udruzi OSI Kutina u projektu “Žena nije sjena” bili su: Grad Kutina, Hrvatski zavod za zapošljavanje Kutina te Centar za socijalnu skrb Kutina, Pučko otvoreno učilište Kutina. “Ovaj projekt je od velike važnosti za našu zajednicu jer se tako smanjuje siromaštvo, potiče zapošljavanje, pomažemo najugroženijim skupinama, potičemo partnerstvo na lokalnoj razini i na kraju, zajedničkim snagama, našu lokalnu zajednicu pretvaramo u kvalitetnije mjesto za život.”, poručila je predsjednica Jozefina Kranjčec.
Žene zaposlene u projektu “Žena nije sjena” izrazile su veliko zadovoljstvo provedbom projekta. Uz zapošljavanje i redovnu plaću ističu kako je projekt donio i ostale vrijednosti koje su teško mjerljive. Korisnici usluga kroz projekt više nisu sami ni zaboravljeni i ponovo su uključeni u život zajednice. Svi zajedno postali smo bolji ljudi, poručile su žene zaposlene u projektu “Žena nije sjena”.
Svaka od zaposlenih žena brinula je o 5 starijih, bolesnih i usamljenih građana. Sve se žene nadaju da će se program nastaviti i nakon njegova završetka, ali ako se to i ne dogodi optimistične su da će s uvjerenjem o uspješnom završetku edukacije i novim zanimanjem u radnoj knjižici imati bolju priliku za pronalaženje zaposlenja na tržištu rada.
Projekt „Žena nije sjena“ Udruga OSI Kutina provela je kroz nacionalni program ”Zaželi – program zapošljavanja žena” financiran u okviru Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Program je u skladu se europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena.