Veliki planovi u Velikoj Ludini – solarna elektrana

U naselju Vidrenjak na području Općine Velika Ludina uređuju se zapuštene poljoprivredne površine. Na zemljištu površine 177 hektara, koje se nalazi između željezničke pruge i autoceste A3, a omeđeno je i rijekom Česmom, Šumarija Popovača provodi projekt konverzije listača. Riječ je o najvećem projektu toga tipa u RH, sufinanciranog od strane EU fondova u iznosu od 10,2 milijuna kuna, a omogućit će sadnju hrasta lužnjaka. U nekoliko mjeseci ta će tzv.šikara postati uzgojna šuma, a tome se posebno vesele stanovnici ovog naselja ali i vodstvo općine. Istaknuo je to prilikom obilaska načelnik Dražen Pavlović uz napomenu da će se i s druge, istočne, strane, građanima poznate po željezničkoj stanici, zemljište urediti.

„Umjesto trnja i grmlja tamo se jedan domaći privatni investitor sprema graditi solarnu elektranu. S obzirom da će ona biti na površini od preko 75 hektara, riječ je o najvećoj na području Republike Hrvatske. Naravno, tamo će se zaposliti i određen broj ljudi. Dakle, uz to što ćemo riješiti problem šikare i divljih životinja, razviti ćemo i gospodarstvo. Realizacija tog projekta očekuje se uskoro. Općina već poduzima sve što može, naime, radi se izmjena Prostornog plana.“

Sukladno nedavno donesenom Planu ukupnog razvoja ova će Općina i nadalje svojim žiteljima truditi se pružiti što više korisnih sadržaja i podići kvalitetu življenja, zaključio je načelnik Dražen Pavlović.